02/14/12 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Големият брат търси софтуер, за да следи бъдещето

Асошиейтед прес

Ако се съди на запитванията в интернет от федералните правоохранителни и разузнавателни служби, американското правителство търси софтуер, способен да следи социалните мрежи, за да прогнозира всякакви неща - от бъдещи терористични атаки до чуждестранни въстания.

Стотици разузнавателни анализатори и сега пресяват чуждестранните поствания в Туитър и Фейсбук, за да следят събития като Арабската пролет. Но в официална “молба за информация” от потенциални подизпълнители неотдавна ФБР формулира желание за дигитален инструмент за сканиране на цялата вселена на социалните медии - повече данни, отколкото човешките същества биха могли някога да обработят.

Министерството на отбраната и службата на директора на националното разузнаване също се обърнаха към частния сектор за начини да се автоматизира процесът на идентифициране на нововъзникващи заплахи и бунтове с помощта на милиардите постинги, които хората споделят всеки ден.

“Социалните медии станаха първата инстанция за комуникация за криза, измествайки традиционните - полиция, пожарна, спешна медицинска помощ и журналисти. Социалните медии си съперничат със спешния телефон 911 при реакции на кризи и информиране”, пише в молбата на ФБР.

Предложенията вече предизвикаха загриженост сред защитниците на личната неприкосновеност, които се тревожат, че подобни опити за мониторинг може да имат смразяващ ефект върху потребителите.

Джинджър Маккол, директор на базирания във Вашингтон Иформационен център за неприкосновеността на електронните данни, каза, че не е работа на ФБР да наблюдава легитимното свободно слово без точно определена конкретна причина, свързана с правоприлагането.

“Ако всеки път трябва човек да се страхува, че федералното правителство те следи, надничайки през рамато ти и слуша какво говориш, това ще повлияе на начина, по който говориш и по който се държиш”, каза тя.

От ФБР заявиха за Асошиейтед прес, че предложената от тях система има за цел да наблюдава само публично достъпна информация и няма да се фокусира върху конкретни лица или групи, а върху думи, свързани с престъпна дейност.

Анализирането на публична информация не е нищо ново в света на разузнаването. По време на Студената война, например, агенти на ЦРУ четяха руски вестници и прехващаха телевизионни и радиоемисии с надеждата да отгатнат какво мислят съветските лидери.

Но възходът на социалните медии през последните години измени драматично както вида, така и количеството на свободно достъпната информация. Например, главният изпълнителен директор на Туитър Дик Костоло заяви на конференция неотдавна, че за всеки три дни потребителите на микроблоговата услуга изпращат средно по 1 милиард съобщения.

“Това наистина би трябвало да е златна епоха за събирането на разузнавателна информация, в смисъл, че хората дават мило и драго, за да се себеизразяват”, каза Рос Стейпълтън-Грей, бивш аналитик в ЦРУ, а сега технологичен консултант, който съветва компании по въпроси на сигурността, наблюдението и неприкосновеността на личните данни.

Като служител в началото на 90-те в агенцията, превърнала се впоследствие в Национално разузнаване, Стейпълтън-Грей твърди, че ранните усилия на американската разузнавателна общност да обхванат по-добре нарастващия обем от информация, налична в интернет, срещнали съпротива от “старите пушки”, които смятали, че служебните тайни са по-ценни от информацията, с която всеки може да се сдобие.

Но постингите на разузнавателните служби, търсещи по-качествени инструменти за мониторинг на социалните мрежи показва, че тази съпротива се е стопила. Системата, за която мечтаят в изследователския отдел на Националното разузнаване, ще слива всичко - от търсачките в интернет през статиите в Уикипедия до камерите за наблюдение на автомобилното движение, за да “изпреварва новините”, като предвижда важните събития - от икономически хаос до епидемии.

Програмата на Министерството на отбраната ще може да следи социалните медии, за да засича разпространяването на информация, която би могла да да засегне войниците на бойното поле, но и да предостави възможност на военните да провеждат собствени “операции за влияние” в социалните медии в противодействие на вражески кампании.

Националното разузнаване и министерството ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване