02/14/12 04:24
(http://e-vestnik.bg/)

Европейската мечта на Балканите избледнява

в. Катимерини

Ако преди пет или десет години някои беше попитал сърбин, албанец, хърватин или македонец как си представя бъдещето - своето и на децата си, той несъмнено би казал - “в Европейския съюз”.

Днес нещата са различни. Все повече хора са разочаровани и гледат с недоверие към европейската перспектива.

В Хърватия, където резултатите от наскоро провелия се референдум бяха разтълкувани като “голямо да” на Европейския съюз”, на практика всеки трети гласува срещу членството на страната, тъй като пред урните се явиха само 43,5 процента от гражданите. Останалите 56 процента показаха безразличие по темата.

Настроената антиевропейски партия на Томислав Николич в Сърбия (Сръбската прогресивна партия) излиза на първо място в социологически проучвания в навечерието на парламентарните избори, заплашвайки със сваляне от власт на прозападния управляващ блок на Борис Тадич.

В Косово членовете на движение Самоопределение бързо увеличават влиянието си, главно сред младите и безработните албанци. В Скопие управляващите, водени от прекомерен патриотизъм, изкуствено “отглеждат” в общественото мнение рафиниран антиевропеизъм.

Какво показва всичко това? Показва, че европейската мечта на народите на Западните Балкани започва да избледнява, отстъпвайки място на национализма. Не само кризата в самия Европейски съюз е тази, която създава евроскептицизъм и кара хората да се питат дали при създалата се ситуация интересът на европейците към присъединяването на държави, разтърсвани от сериозни икономически и национални проблеми, се запазва.

Жестокото упорство на Германия сърбите да коленичат до степен на унижение по въпроса с Косово, за да им се отвори пътят към Брюксел, вкара цял един народ в задънената улица на национализма. И колкото повече се покачва “температурата” на национализма в Белград, толкова повече се засилва национализмът и сред албанците.

На срещата на върха през 2003 г. в Солун европейските лидери определиха 2014 г. като подходяща година за присъединяване на всички страни от Западните Балкани към Европейския съюз.

Те вярваха, че дотогава европейската мечта ще “погълне” проблемите, свързани с балканския национализъм и ще се установи безоблачно хармонично съжителство между народите в района.

Това, оказа се, беше грешка и вина имат и силните в Европейския съюз. А идеята за “Дневен ред 2014 г”, с лансирането на която Гърция се беше нагърбила, сега може да се приеме само като виц.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване