02/14/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Разбити сърца в музея след Свети Валентин

Асошиейтед прес

Счупеното градинско джудже от Музея на разбитите сърца в Загреб. Снимка: официален сайт

Какво става с едно градинско джудже, хвърлено в ярост по прозорец на кола по време на бурна раздяла? Или с плюшено мече, подарено някога на Свети Валентин. Сватбена рокля от пропилян брак? Брадва, разбила всички мебели в къщата?

Всички те са показани в Музея на разбитите сърца в хърватската столица, като до всеки експонат има писмени обяснения, разказващи за страст, романтика и раздяла.

На Свети Валентин музеят е посещаван от двойно повече хора. Предметите, които са тук, представляват всички етапи на раздялата… и как хората преминават през любовта, казва Дражен Грубишич, дизайнер и художник, който е съосновател на музея през 2010 г. в хърватската столица.

Ние може да кажем, че това е музей на любовта, само че преобърната, казва той.
Спомените, събрани от целия свят, са случайни и разнообразни и варират от фалшиви гумени гърди до гипсова отливка от счупен крак. Всеки експонат е с дати и място на връзките и с бележки от анонимните дарители.

Някои са смешни. Бележката до един жартиер гласи: “Никога не ги слагам. Връзката може би щеше да бъде по-дълга, ако го бях правила”. Някои са пълни с горчивина. Градинското джудже прелетяло над колата, карана от арогантен и безсърдечен съпруг. “То падна на асфалта и си разби лицето. Това бе един дълъг скок, който ознаменува края на една любов”, пишеше на бележката от Словения.

Брадва от Берлин била използвана от жена, която разбила всички мебели, оставени от нейната интимна приятелка. “Колкото повече стаята се изпълваше с разбити мебели, толкова по-добре се чувствах”, пише на бележката.

Текстът на синьо фрисби гласи: “Скъпи, ако някога ти хрумне идиотската идея да влезеш в културна институция като музей за пръв път в живота си, ще си спомниш за мен”.

Музеят, разположен срещу столичното кметство, където двойките встъпват в брак, в момента показва около 100 реликви от около 1000, които са били събрани из целия свят.

Части от колекцията са пристигнали чак от Манила, Лондон и Сингапур, за да бъдат показани. Във всеки град хората с разбити сърца могат да дарят вещите си на Загребския музей.

Протеза на крак, която в момента е изложена в Англия в Националния център за занаяти и дизайн, е била дарена от ветеран, който се влюбил в терапевката си. В бележката пише, че протезата е оцеляла по-дълго от връзката, защото била направена от по-здрав материал.

Самият музей е продукт на една раздяла. Когато Грубишич и съоснователката на музея Олинка Вистица се разделили те били затруднени с подялбата на сантиментарните им вещи. Не искали просто да ги изхвърлят и затова създали музей.

Може би някога в своя живот вие ще поискате да си спомните за някои от добрите страни на връзката, заяви Грубишич. Той каза, че дарителите на спомени намират даряването за терапевтично.

Така те могат да тръгнат напред, казва той. Освен това показват, че има нещо универсално. Ние всички сме били със разбити сърца поне веднъж, казва той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване