02/15/12 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

Защо милиардери си раздават парите? Благотворителност или филантропокапитализъм?

Бил Гейтс и Уорън Бъфет, създали инициативата “Giving Pledge”, според която ще дарят повоче от половината си имущество за благотворителност. Снимка: АП/БТА

Милиардери по цял свят се обединяват около инициативата “Щедрото обещание” (The Giving Pledge), с която се ангажират доброволно да дарят по-голямата част от богатството си за благотворителни цели. Инициативата е на Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Има множество мнения “за” и “против” тяхната благотворителност.

Подобно на фараоните те издигат пирамиди от зелени банкноти. Според списание „Форбс” броят им се увеличава и въпреки икономическата криза пикът е през 2011, когато има 1210 милиардери с общо състояние по-голямо от БВП на Германия. Години наред класацията се оглавява от основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс. Едва през 2007 година „човешкият чип” на компютърната революция отстъпва пред мексиканския милиардер Карлос Слим, като според анализатори причина за поражението е, че Гейтс започва да отделя от милиардите си за благотворителност. През същата година той продава акции от компанията си и със съпругата си Мелинда създава най-голямата частна фондация в света. Това дава силен тласък на т. нар. филантропия сред милиардерите -  отделянето на милиарди за каузи по преценка на дарителя с цел подобряване на живота на определена група хора.

Мибиалдерите филантропи Гери Ленфест (вляво) и Уорън Бъфет. Снимка: АП/БТА

През 2010 година настъпва вид еволюция в историята на филантропията, когато се случва нещо, което преди това би било сметнато за добра милионерска шега. Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет се задължават да дарят най-малко половината си богатство за благотворителност преди или след смъртта си. Така основната идея на забогатяването - да трупаш пари чрез другите, изненадващо се трансформира в идеята да раздадеш огромна част от парите си. Интересно е, че милиардерите-филантропи решават да оставят само част на наследниците си. Така поне казва Гейтс, който твърди, че децата му вече се ползват с достатъчно привилегии за разлика от много деца по света, тъй като учат например в хубави и привилегировани училища.

Инициативата „Щедрото обещание” е преди всичко морален ангажимент пред света, като не предполага къде и как филантропите-милиардери ще дарят парите си. Днес последователите й са 69. Сред тях са американският режисьор Джордж Лукас, решен да инвестира в образованието в САЩ, и основателят на „Фейсбук” Марк Цукерберг, чийто каузи предстои да бъдат огласени. Вътре е и Пол Алън – по-малко известният партньор на Бил Гейтс, с когото са били състуденти и съмишленици при създаването на империята на „Майкрософт”. Въпреки неотдавна издадената си книга, в която обвинява Гейтс в коравосърдечие и алчност, Алън очевидно продължава да подкрепя стария си партньор поне по отношение на благотворителността.

Милиардерът режисьор Джордж Люкас също е обещал да дари повече от половината си богатство. Снимка: АП/БТА

Защо милиардерите дават състоянието си за благотворителност? Може да се предположи, че обществените очаквания и натиск изиграват огромна роля. Предположенията, че Гейтс би дарил част от състоянието си съществуват още преди да се прояви като филантроп, те са изразени в различни обществени допитвания.  Смята се, че гуруто на Гейтс в благотворителността е Бъфет, с когото заедно създават „Обещанието”.

Съществуват критики към явлението милиардерска филантропия. Една от основните е, че според американското законодателство дарените средства се освобождават от данъци. Мексиканският милиардер Карлос Слим твърди, че хора като Гейтс лишават държавата от данъчни приходи. Той отрича инициативи като „обещанието” и твърди, че е по-ценно да се осигурява работа и препитание за хората. Според критици на мексиканеца с псевдоним „Мистър монополист” обаче самият той подронва мексиканската икономика, пречейки на свободното развитие на конкуренцията. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване