02/15/12 19:14
(http://www.klassa.bg/)

Обама увери лидера на Китай в "жизнената връзка" със САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама заяви вчера пред китайския вицепрезидент Си Цзинпин, че Пекин трябва да спазва същите търговски правила като останалите големи световни сили, и подчерта, че ще продължи да оказва натиск върху Китай, предаде Ройтерс. Си Цзинпин е на официална визита в САЩ.
Обама увери Си, че Вашингтон приветства “мирния възход” на Китай, и заяви, че силната връзка между двете страни е “жизненоважна”, предаде Би Би Си. В същото време той даде да се разбере, че между двете страни остават противоречия. Двамата обсъдиха проблемите на търговските отношения и валутните въпроси, както и китайската позиция спрямо Сирия. Си подчерта, че иска “партньорство на сътрудничество, базирано на взаимно уважение”. Той посочи, че ситуацията с човешките права в страната му е отбелязала огромен напредък през последните 30 години от началото на реформите и откриването към света, но призна, че “когато става въпрос за човешки права, винаги може нещата да се подобрят още”.
По време на разговора в Овалния кабинет Обама подчерта пред госта, че “с увеличаването на силата и просперитета винаги нарастват и отговорностите”. САЩ искат да работят с Китай, за да постигнат “балансиран търговски обмен”, добави президентът. Неговото послание към Китай беше подкрепено и от официалния домакин на Си. Вицепрезидентът Джо Байдън постави под въпрос китайската позиция спрямо Сирия в Съвета за сигурност на ООН. В Пентагона министърът на отбраната Леон Панета намекна пък за напрежение във военната сфера в Азиатско-Тихоокеанския регион. През последните месеци президентът на САЩ възприе по-твърд тон спрямо Китай. Той е подложен на натиск през изборната година, докато републиканските кандидати го обвиняват в прекалено мека позиция спрямо Пекин.
В реч пред Търговската камара Си добави, че Пекин е взел мерки за американските оплаквания в областта на търговията и интелектуалната собственост “и ще продължи да го прави”. Той обаче призова Вашингтон да обърне внимание на отмяната на забраната за износ на високи технологии към Китай и възможностите за инвестиции на китайски фирми в САЩ. Търговският дефицит на САЩ спрямо Китай достигна рекордните 295,5 милиарда долара през 2011 г.



Кой е Си Цзинпин?


Очаква се китайският вицепрезидент Си Цзинпин да поеме ръководството на управляващата Комунистическа партия по-късно тази година като прелюдия към заемането на президентския пост през 2013 г. Той е най-високопоставеният китайски представител, който посещава Вашингтон от ноември, когато Барак Обама обяви, че Азия става новият фокус на вниманието на САЩ. Срещата на Си с Обама всъщност показва, че вицепрезидентът е способен да управлява отношенията на Пекин с Вашингтон през следващото десетилетие. 58-годишният Си беше приет в Овалния кабинет и посрещнат с 19 оръдейни салюта в Пентагона, което е безпрецедентно за вицепрезидент, но тъй като все още не е държавен глава, в негова чест не бе постлан червен килим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване