02/15/12 12:04
(http://radiomilena.com/)

Първата доставка на част от мониторинговата система по ECOPORT 8 е вече в пристанище Бургас

В пристанище Бургас днес, 15 февруари 2012 г., пристигна оборудване за замерване състоянието на въздуха. Апаратурата е част от автоматичната система за екологичен мониторинг на въздуха и водата, купена по проект ECOPORT 8. Тази система ще дава възможност в реално време да се получава информация за състоянието на определени физико-химични параметри на морската вода и въздуха в акваторията на пристанище Бургас.

След като първата доставка бе реализирана, до 26 февруари се очаква да бъде направена и втората – на оборудването за следене състоянието на водата. Цялата система за екологичен мониторинг на водата и въздуха трябва да заработи до средата на март, с което ще се спазят сроковете, предвидените в договора с италианската фирма изпълнител.

В момента в Италия при лабораторни условия се извършват функционални проби и тестове за свързаност на оборудването в точките на замерване.

Дейностите по поръчката, купуването, монтирането и дългогодишното използване на системата за следене състоянието на въздуха и водата в пристанище Бургас са сред основните задачи по проекта. Крайната цел е предотвратяване на замърсяването на морската вода, въздуха и почвата, както и съхраняване на всички природни ресурси в пристанищните райони и в близост до крайбрежните зони.

 

С осъществяването на проекта се цели оптимизиране на взаимодействието между индустриалната дейност на пристанищата и градската среда. Крайната цел на ECOPORT 8 е осигуряване на стимулираща екологична надпревара между пристанищата в Югоизточна Европа, като се контролира въздействието върху околната среда чрез използването на общи правила и стандарти, както и чрез създаването на мрежа от еко-пристанища.

 

Проект ECOPORT 8 е част от приоритетна ос 2 на Оперативна програма за транснационално сътрудничество в «Югоизточна Европа 2007-2013» и е одобрен за финансиране сред общо 1099 предложени проекта. Индикативният бюджет на ДППИ по проекта е 324 200 евро, като 85% от тях се отпускат от ЕФРР, а 15% – от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Крайната дата за приключване на проекта е 30 юни 2012 г.

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване