02/15/12 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Сиви зони в кредитното споразумение за Гърция

в. Катимерини

Неяснотите, произтичащи от новото кредитно споразумение за Гърция, са много и сериозни. Всичко показва, че правителството ще бъде принудено много скоро да вземе нови допълнителни мерки и то в рамките на тази година.

За момента е решено да се вземат мерки за икономии на стойност 3 милиарда евро през 2012 г., като до юни трябва да се направят нови реформи, които да спестят 12 милиарда евро за периода 2012 г. - 2014 г.

В същото време никой не може да каже със сигурност дали новият заем в размер на 130 милиарда евро ще е достатъчен да намали дълга до 120 процента от брутния вътрешен продукт през 2020 г. или Гърция ще има нужда от допълнително финансиране.

Преди да се определи този нов пакет от мерки беше почти сигурно, че ще се наложи взимането на допълнителни такива през 2012 г. Размерът им още не е ясен, а текстовете в новото споразумение оставят много отворени въпроси.

Една евентуална намеса по всяка вероятност ще трябва да мине чрез допълнения в бюджета, което да се изготви и гласува до края на март. Проверка на реализирането на плана ще има през юни, когато ще бъдат ясни данните за изпълнение на държавния бюджет през първото шестмесечие и ще има по-добра представа за годишната прогноза.

Всичко ще зависи от това как ще бъдат решени “отворените въпроси” в споразумението. А те не са малко. В меморандума например не е ясен размерът на икономическия спад в страната. Единствената прогноза, която има, е за свиване на брутния вътрешен продукт с 4 - 5 процента в периода 2012 г. - 2013 г.

В следващите дни икономическият екип и тройката инспектори, представляващи кредиторите, трябва да стигнат до точна оценка, за да може да се определи макроикономическият модел на гръцката икономика.

Не се посочва и точният размер на бюджетния дефицит на страната през миналата година. Така не могат да се уточнят нуждите от нови мерки през тази година. “Сива зона” са и тазгодишните икономии в размер на 325 милиона евро, за които няма споразумение между лидерите на политическите партии, подкрепящи правителството.

В кредитното споразумение е записано, че те трябва да бъдат определени през следващите дни. Трябва да се отбележи, че докато новите мерки не бъдат определени, тройката не може да направи прогноза за размера на икономическия спад.

И това е така, защото свиването на брутния вътрешен продукт ще е различно ако бъде решено по-голямо орязване на заплатите и пенсиите и ако се вземат мерки с по-малко влияние върху потреблението.

Не е ясен размерът на новите заеми от еврозоната и от Международния валутен фонд. Докато тези въпроси не се изяснят, не може да се изготви и доклад за стабилността на гръцкия дълг.

Не могат да се определят с точност финансовите нужди на Гърция през следващите години, тъй като в Германия изглежда надделява мнението, че при сегашните условия до 2020 г. гръцкият дълг ще бъде намален до 136 процента от брутния вътрешен продукт, а не до 120 на сто.

Неясен е и срокът за намаляване на бюджетния дефицит. Всички тези въпроси ще трябва да се решат в следващите дни.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване