02/16/12 19:07
(http://www.klassa.bg/)

ВСС да не е постоянно действащ

Висшият съдебен съвет (ВСС) да не бъде постоянно действащ, както досега. Това е едно от предложенията за промени в Закона за съдебната власт, които бяха представени от 12 неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Българският Хелзинкски комитет и Българският институт за правни инициативи.
Организациите са представили проекта на правосъдния министър Диана Ковачева в сряда.
Според промените ВСС трябва да заседава на сесии с постоянни комисии, действащи към него, с участие на магистрати.
Друго предложение е ВСС да бъде разделен на две колегии - за съдии и за прокурори и следователи. Едната част от съдийската квота ще се избира от съдиите, а другата от парламента. Прокурорите и следователите в съвета ще бъдат избирани също от своите колеги и от депутатите.
„Балансът не се нарушава, а същевременно се отнема възможността прокурори да преценяват кадровото развитие на съдиите, а и съдиите да се намесват в работата на прокуратурата“, каза Светла Цачева от Съюза на съдиите.
Идеята на промените е колегията на съдиите във ВСС да назначава, повишава или наказва съдии, а прокурорската да прави същото с обвинителите. По въпросите, които засягат общото управление на съдебната власт, ще заседава целият състав на ВСС.
Освен това се настоява за разширяване на правомощията на общото събрание на съдиите, което ще може след предложение на 1/10 от магистратите да отзовава членове на ВСС при тежки нарушения и непригодност за продължаване на мандата. Предложението е събранието да се провежда веднъж годишно. Решенията на събранието няма да имат задължителен характер, а ще се изготвят предложения към ВСС, уточниха от организациите.
Номинациите за председатели на съдилища пък да се правят от общите събрания на съдебния район в съчетание с тези от председателите на горестоящия съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване