02/16/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция - всеки да се оправя, както може

Въпреки мобилизацията на синдикатите и на протестиращите, Атина прие в неделя нов план за икономии. В Гърция мерките за икономии, които се прилагат от 2010 г., оказаха директно влияние върху стандарта на живот и увеличиха пропастта както между средната и заможната класа, така и между градовете и селата.

Не мога да изброя колко неща поскъпнаха в последните години. Страх ме е, че ще изпусна нещо, признава Костас, който има малък бизнес в Атина. После започва да изброява - увеличение на ДДС, на цените на горивата, на имотните данъци, на цената на газта, на парното, на тока. Той не пропуска и покачването на данъците върху доходите и намаляването на прага за данъчно облагане.
Последиците от всичко това са намалените заплати в частния сектор. Всички сме в един кюп - доходите ни намаляха, а ежедневните разходи се увеличиха. Завъртяхме се в порочния кръг на бедността, казва Костас.

Икономиите и съкращенията разтърсиха из основи живота ни, признава и 46-годишната Алексия, доскорошна служителка в атинска банка. Нейното семейство е тричленно - двама възрастни и едно дете. Тя и съпругът й загубиха дългогодишната си работа и сега разчитат на шанса или на някоя връзка, за да си намерят нова.

За по-малко от година уволненията и съкращенията в Гърция се утроиха, а помощите за безработица от 450 евро намаляха на 360 евро. Но цената на живота скача и в супермаркетите цените на стоките са по-високи дори от тези във Франция.

Много домакинства тази зима са изключили парното, защото то е безбожно скъпо. Много гърци вече предпочитат да пътуват с градския транспорт вместо с кола, тъй като не могат да си позволят да плащат бензина. В Гърция покупателната способност не намалява, тя буквално изчезва.

Тридесет и три годишната Елени, учителка в частно училище в Атина, работи на срочен договор, който изтича всеки юни и се подновява през септември. През лятото получава помощи за безработица. Това лято помощите й ще бъдат намалени, докато тези на съпруга й изобщо няма да се изплащат.

Заплатата на Елени ще се понижи с 20 процента. Претекстът на държавата е че, заплатите в частното образование трябва да се изравнят с тези в държавните училища. Миналата година месечната заплата, получавана в началото на учителската кариера, беше 1114 евро. От следващия месец тя ще стане 660 евро за 21 учебни часа на седмица, споделя Елени.

Тридесет и девет годишната Панайота има диплома за владеене на чужди езици и работи от 19-годишна възраст, но днес все още зависи икономически от родителите си. Дори работа на петдневна работна седмица и на осемчасов работен ден не е достатъчна за икономическата независимост на Панайота.
Месечната й заплата е 700 евро. Те не й стигат да наеме апартамент. Нейните връстници са в същото положение и се надяват при всеки нов план за икономии, че той ще е последният, но уви. Четиридесет и две годишният учител Кириакос разказва, че неговото семейство, състоящо се от двама възрастни и две деца, е живеело през 2006 г. с 3000 евро на месец. Днес семейството разполага средно с 1500 евро на месец.

“Най-орязани са заплатите на чиновниците, но и свободните професии също не бяха пощадени. Всички социални класи са засегнати от кризата. Онези, които са в най-тежко положение, дори не пазаруват и не ходят на лекар. Миналата седмица ходих на зъболекар и чакалнята му беше празна. Всички строителни проекти са замразени, което означава, че архитектите и инженерите също ще закъсат”, казва Кириакос.

Четиридесет и пет годишната инженерка Кали работи от 1992 г. и през 2009 г. заплатата й беше 1900 евро на месец. Тези пари тогава й стигаха за приличен начин на живот. От 1 ноември 2011 г. заплатата й падна ...

Публикувана на 02/16/12 22:09 http://e-vestnik.bg/13941/gartsiya-vseki-da-se-opravya-kakto-mozhe/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване