02/16/12 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Иран и “Ал Кайда” планирали заедно атентати в Европа

Иран и ръководителят на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири са установили работни връзки, които предизвикват опасения, че терористичната група подготвя голяма атака срещу Запада, предаде Скай нюз. Подобна атака, която може да бъде насочена срещу Европа, би била отмъщение за убийството на Осама бин Ладен от САЩ миналата година. Техеран осигурява на “Ал Кайда” финансиране, обучение в използването на експлозиви и убежище като част от споразумение, постигнато още през 2009 г. Източниците на медията не знаят кога и къде ще бъде нанесен ударът, но Иран е основният канал за финансиране на организацията, пътят, по който членовете й достигат Пакистан за обучение, и единствено чрез него Зауахири може да контролира голям атентат. Смята се, че той планира “класическа” атака на “Ал Кайда”, едновременно срещу множество обекти, която да потвърди ролята му като лидер на глобалния джихад. Най-очевидната цел в Европа са предстоящите Олимпийски игри в Лондон.
Възможният съюз между сунитската “Ал Кайда” и шиитския Иран притеснява САЩ достатъчно, за да обявят награда от 10 милиона долара за местонахождението на иранския лидер на организацията Ясин ал Сури. За Иран връзката с “Ал Кайда” вероятно ще бъде използвана за ответни удари при атаки срещу иранските ядрени обекти. Възможно е обаче удари да бъдат нанесени и като предупреждение.Израел, чието съществуване е заплашено от Иран, обсъжда предимствата и недостатъците на атака срещу съседната държава. В същото време АФП предаде, че Иран е изразил желание за бързо подновяване на ядрените преговори с групата 5+1 ден след като обяви множество постижения по ядрената си програма. Израелският министър Ехуд Барак обаче заяви, че Техеран “преувеличава успехите си”, отчасти “за да създаде впечатление, че е преминал точката, след която няма връщане, което не е вярно”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване