02/16/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Как Хага печели от наказателните съдилища

Ройтерс

Слободан Милошевич като подсъдим в Хага. Снимка: от тв екрана

В малък офис на ул. “Зеестраат” номер 100 Алис Хелбинг поставя последните щрихи на сценарий за въображаемо антитерористично учение в Холандия. В друг офис малко по-нататък по коридора служители на организация за правна помощ се занимават с реални военни престъпления в Кот д’Ивоар.

Наблизо се намира “Хюманити хаус” - малък музей, посветен на нарастващото осъзнаване на нуждата от оказване на помощ на жертвите на бедствия. В него посетителите може да разберат какво е да си бежанец - да си принуден да избягаш от дома си, оставяйки вечерята на масата, без пари, без мобилен телефон, без паспорт, само с дрехите на гърба си.

Зад спокойната холандска външност Хага се превръща в инкубатор за рисковани начинания в областта на правата на човека и международни правни услуги, което засилва местната икономика с нови работни места и води до приток на професионалисти, главно от чужбина. Но той също така дотолкова е станал международно средище, че понякога местните жители се чувстват като чужденци в собствения си град.

“Хага става инкубатор, нещо като Силициева долина в областта на правото”, каза дипломат, запознат с работата на съдилищата.

Много от правозащитните и правните организации се помещават в скромни офис сгради близо до центъра на града: на ул. “Зеестраат” 100 служителите на неправителствената организация “Африка лигъл ейд” работят в съседство с дизайнерката на игри Алис Хелбинг и нейните инструктори по решаване на конфликти от фондация “Пакс луденс”. Зад ъгъла ул. “Лаан ван Меердервоорт” 70 осигурява пространство за организации като “Обединена мрежа на млади миротворци”.

Политическите дейци, служителите на министерства на външните работи или отбраната и студентите, които посещават предлаганите от “Пакс луденс”курсове за обучение по тактики за преговори, могат да участват в ролеви игри, за да усетят какво е да си на мястото на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун или да оглавяваш делегациите на Израел и Саудитска Арабия и да водиш тайни преговори по арабско-израелския конфликт.

“Трябва да бъдем тук”, каза Дидерик Столк, който работи в проекта и подготвя програми за обучение за “Пакс луденс”. “Ние имаме достъп до политически дейци, министри, дипломати”, заяви той.

Надолу по коридора “Африка лигъл ейд” проучва дейността на Международния наказателен съд (МНС) - първия в света постоянен трибунал за военни престъпления, чиито дела досега се отнасят само до Африка, включително разследвания в Кот д’Ивоар и Кения, които имат огромно политическо значение в тези страни.

Директорката на “Африка лигъл ейд” Ивлин Анкума казва, че работата на МНС в Холандия е важна, що се отнася до престъпления, които иначе може да останат ненаказани на местата, където са извършени, и че евентуално полето му на действие би трябвало да се разшири, обхващайки икономически и екологични престъпления, пиратство и трафик на хора. “В Африка нашите държавни глави, нашите лидери извършват тези престъпления срещу своите хора, които няма към кого да се обърнат за помощ”, каза тя.

“Хага е провинциален град, придобил международна известност, и това е от полза в много отношения”, заяви преподавателят по международно право в Маастрихтския университет Мено Каминга. “Хага и холандското правителство определено искат да имат много хора с високи заплати. Това е добре за икономиката: много съдилища, много юристи, много конференции”, каза той.

Хага за първи път се появи на картата на мира и правосъдието благодарение на първата международна конференция за мир през 1899 г., предложена от руския цар Николай Втори с цел да събере държави от Европа и Азия, както и Мексико, за обсъждане на мира и разоръжаването.

Конференцията доведе до построяването на Двореца на мира, където сега се помещава Международният съд - съдебният орган на ООН, създаден, за да урежда правни спорове между държави като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване