02/16/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Кой заглушава “Ехото на Москва”?

в. Новие известия

В разгара на предизборната президентска кампания главно информационно събитие през вчерашния ден неочаквано стана един сякаш периферен случай - предсрочната оставка на двама от членовете на директорския съвет на Закритото акционерно дружество “Ехото на Москва”. Но именно съобщенията за това събитие със знак “мълния” или “спешно” от ранното утро запълваха емисиите на информационните агенции.

Информационна бомба стана краткото признание на главния редактор на радиостанцията Алексей Венедиктов, че компанията “Газпром-медиа” е поискала предсрочната оставка на съвета на директорите на “Ехото на Москва” и смяна на независимите директори. По думите на Венедиктов съветът на директорите ще бъде напуснат също от него и от неговия пръв заместник Владимир Варфоломеев.

Малко по-късно Венедиктов сметна за необходимо да уточни, че засега не стои въпросът за оставката му като главен редактор на радиостанцията. Той напомни също, че за редакционната политика отговаря главният редактор, а не съветът на директорите, като по този начин даде да се разбере, че тя, политиката, няма да се промени.

Журналистите от радиостанцията не споделят докрай творческия оптимизъм на своя лидер. Годишното събрание на акционерите, на което трябваше по план да бъде сменен съветът на директорите, трябваше да се състои през юни. Според журналистите решението това да стане предсрочно се нуждае от обяснение. Те смятат, че по този начин “Газпром-медиа” реагира на критиките по адрес на радиото от висши длъжностни лица.

“Изразяваме съжаление, че в резултат на тази събития ще бъдат принудени да напуснат съвета на директорите двама независими - А. Маковски и Е. Ясин, които 11 години помагаха за развитието на “Ехото на Москва”. Смятаме, че тяхното отстраняване от състава на съвета на директорите е несправедливо”, са казва в изявлението на сътрудниците на “Ехото”.

Самият Евгений Ясин е на мнение, че промените в ръководството на радиостанцията се правят с цел над нея да бъде установен строг контрол. “Ръководството (съвсем не “Газпром-медиа”) иска окончателно да установи контрол над независимите средства за масова информация, а “Ехото на Москва” е флагман; ако то промени курса, всички останали ще се пригаждат или ще се борят”", каза той.

“За мен най-важното е “Ехото” да запази своя статут и положение на независимо средство за масова информация. За мен това е споменът за онези августовски дни на 91-а година, когато “Ехото на Москва” и “Обшчая газета” на Егор Яковлев бяха единствените реално свободни средства за масова информация. Бих желал те да бъдат винаги такива в Русия”, заключи Ясин.

След като в медиите се появиха коментари за намесата на висшето ръководство на страната в работите на радиостанцията, прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, побърза да опровергае политическата страна на това решение. Песков заяви, че промените в съвета на директорите на радиостанцията не са свързани с критиката на Путин. “Засега не ми е известно какво точно се е случило. По всяка вероятност това са вътрешнокорпоративни работи и коментарите трябва да бъдат направени от собственика “Газпром-медиа” “, добави той.

Ръководителите на споменатия холдинг дълго пазеха мълчание и едва през втората половина на деня потвърдиха версията за “вътрешнокорпоративна процедура”. От холдинга уточниха пред “Новие известия”, че въпросните предложения е трябвало по план да бъдат направени на следващото общо събрание на акционерите в “Ехото на Москва” през лятото на 2012 г., но “предвид повишеното внимание напоследък на разни страни към радиостанцията, холдингът сметна за целесъобразно да въведе ред в прилагането на корпоративните стандарти на управление, без да чака формални срокове”.

Далеч по-оперативно реагираха на събитията в “Ехото” ръководители от медийната гилдия. Председателят на Съюза на журналистите Всеволод Богданов, признавайки правото на “Газпром-медиа” да взема самостоятелни решения за състава на съвета на директорите, подчерта неоспоримите заслуги на Алексей Венедиктов в радиожурналистиката.

“Венедиктов показа висок професионализъм, той извърши великолепна работа ...

Публикувана на 02/16/12 22:11 http://e-vestnik.bg/13946/koy-zaglushava-ehoto-na-moskva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване