02/16/12 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Си Цзинпин - престолонаследникът на Китай

в. Ню Йорк таймс

Си Цзинпин се среща с Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

В Китай е дълбоко вкоренено вярването, че младите новаци, стъпили на прага на реалния свят, трябва да получат диплома или поне да поживеят известно време на Запад. Дуцзин - лустрото, повишава авторитета и шансовете за успех. Никъде другаде това вярване не е по-видимо, отколкото в политиката. За един нов лидер, тържествената стъпка по моравата пред Белия дом и ръкостискането с президента на САЩ валидират статута му на истински държавник и потвърждават растящата мощ на неговата страна.

Преди десет години сегашният китайски президент Ху Цзинтао направи ритуално посещение във Вашингтон, преди да заеме върховния пост. Неговата среща с президента Джордж У. Буш се възприе в Китай като официален дебют на световната сцена.

Традицията продължи вчера, когато вицепрезидентът Си Цзинпин пристигна във Вашингтон. Очаква се през ноември той да стане следващият партиен лидер, а през март догодина - президент на Китай.

Обществото смята Си Цзинпин за човек от народа. Когато бил на девет, баща му Си Чжунсюн, който воювал по време на комунистическата революция, бил изключен от партията при чистките на Мао. Бащата бил арестуван и хвърлен в затвора и прекарал 16 години в трудов лагер, докато семейството тънело в нищета.

По време на Културната революция 15-годишният Си бил заточен в мизерстващо село в Северен Китай, където седем години се трудил заедно със селяните, ядял хляб от царевична плява и спял в гъмжащо от бълхи легло.
Страданията му в миналото най-вероятно ще го превърнат в застъпник на интересите на обикновените хора.

Обществото действително очаква, че Си ще последва примера на баща си, който по-късно изиграл важна роля в инициирането на икономическите реформи в Китай, подкрепял мнозина прогресивни съвременници и дори, както се говори, изразил несъгласие с насилственото потушаване на студентските протести на площад “Тянанмън” през 1989 г.

Си ще поеме управлението след нарастващото разочарование от Ху - предпазлив технократ, на когото липсваше талант и политическа воля да поведе страната в нова посока. Въпреки че Китай използва пазарните реформи, за да се превърне в икономическа сила, правителството живее в постоянен страх от безредици.

Богатството и възможностите за бизнес са присвоени от неколцина личности с политически връзки. Корупцията е повсеместна, а пропастта между богати и бедни се задълбочава. Президентът Ху не откликна на призивите за реформиране на китайската политическа система. Вместо това той се върна към политиката от епохата на Мао на създаване на огромни държавни предприятия и наливане на милиарди долари в апарата за поддържане на сигурността, който потушава всяка проява на несъгласие.

Икономическият растеж временно даде на Ху глътка въздух, но Си няма да има този късмет. Икономиката показва признаци на спад, балонът на недвижимите имоти може да се пукне, а финансовата система е подкопавана от нерегулирано и корумпирано отпускане на заеми. Междувременно протестите срещу корупцията и социалната несправедливост се засилват, докато природните ресурси на страната биват изчерпвани без никаква мисъл за бъдещите поколения.

Си няма да може да си позволи да бездейства. Той ще бъде принуден да се бори с корупцията, да защити селяните и работниците от провинцията и да съживи частното предприемачество. Имайки предвид, че баща му някога е бил преследван, защото подкрепил забранена книга, Си би трябвало да осъзнае важността на свободното слово, и да се надяваме, че ще работи, за да си върне доверието на интелектуалците. Но без свободни избори, свободна преса и независими съдии, правителството не може да изпълни обещанието си да изкорени корупцията и да изгради честно и справедливо общество.

Си ще се натъкне на много ограничения. Въпреки че ще управлява най-многолюдната страна в света и няма официална политическа опозиция срещу себе си, той е лишен ...

Публикувана на 02/16/12 22:12 http://e-vestnik.bg/13947/si-tszinpin-prestolonaslednikat-na-kitay/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване