02/16/12 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Скрита аларма във вратата и хайтек ключалка пазят от нежелани гости

При защита на дома от крадци качеството на вратата, бравата и ключалките е най-важно, коментираха експерти за в. „Класа“. Те забавят максимално престъпниците, за които факторът време е от първостепенно значение, разказа Ваня Гоцева, технически секретар на Националния съюз на ключарите в България. Именно заради тази причина е необходимо хората да се погрижат на първо място добре за вратата си. Там има 3 основни елемента - самата врата и касата, монтираната брава и ключалките. Христофор Христов от компанията за врати Solid 55 посочи, че престъпниците трябва да бъдат изненадани при опит за взлом. Това може да стане чрез скрита във вратата алармена система, която да се задейства при вибрация и сътресение. Според експерта крадците все още не са се научили да разбиват и металните врати, които се отключват с карта. От Solid 55 се хвалят, че все още няма отворена врата от такъв тип.
Според експертите в бранша най-често спестяванията от сигурност водят до големи загуби впоследствие. Или, по друг начин казано, „евтиното винаги излиза по-скъпо“. Те алармират, че понятието "блиндирана врата" се разминава многократно с китайските входни врати, наводнили пазара напоследък. Оказва се, че масово се влагат именно такива в новото строителство. Ламарината, която се използва за изработката им, е само 0,5 мм, което е по-малко от консервна метална кутия. Бравата на вратата също трябва да бъде здрава, най-добре стоманена, с максимална площ на долния език. Задължително е и наличието на допълнителна брава, която да забави още повече крадците. Ключарите съветват клиентите си да подменят касовата си брава с аналогична по размер, но с място за секретна ключалка. Най-надеждни са така наречените Hi-security ключалки.
Преди още да се подсигури входната врата, е необходимо да се огледат и всички възможни места за достъп до жилището, като тераси и прозорчета към баня, килер и др., добави Гоцева.
При защитата на частните домове от престъпници е задълнително и инсталирането на СОТ, както и неособено популярното в България пожароизвестяване, заяви и Борис Гарванов, изпълнителен директор на охранителната компания ADT. Много полезен ход към мерките за постигане на по-висока сигурност е те да бъдат съчетани също и със застраховка на имуществото.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване