02/16/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Фалшива ли е Световната купа на Аржентина?

Международната футболна федерация ФИФА започва разследване на съмнителния двубой от груповата фаза на световното първенство в Аржентина през 1978 година между отбора на домакините и Перу, което може да доведе до абсолютен прецедент в световната футболна история, а именно до отнемането на титлата от витрината на „гаучосите“.
Срещата между Аржентина и Перу завършва при резултат 6:0 и влиза в историята на световните първенства като една от най-позорните. В книгата си „Как откраднаха купата“ Дейвид Ялъп разкрива, че военният диктатор Хорхе Видела заповядва на капитан Карлос Лакосте, шеф на организационния комитет, да уреди срещата. Капитанът се свързва с трима души от делегацията на Перу и предлага 50 000 000 долара и 35 000 тона жито срещу загуба с четири гола разлика. След шампионата висш шеф на аржентинската военна хунта потвърждава „подаръка“ към перуанския народ. В случая, както отбелязва вестник „Марка“, с това „дарение“ се предотвратява катастрофата Аржентина да изхвърчи от собствения си Мондиал.
Тази история е много интересна, но едва ли някога ще бъде напълно разкрита. Колкото до ФИФА, вместо да разследва случая, защото едва ли ще се стигне до отнемане на титлата на Аржентина, по-добре световната централа да се заеме с корупцията в съвременния футбол и да се опита да спре черното тото. В момента точно това е основният й проблем. Затова няма нужда да играе на лов на вещици само за да покаже, че упражнява някаква дейност в тази посока.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване