02/17/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Как подаде оставка президентът на Германия

Кристиан Вулф. Снимка: тудейнюз

Кристиан Вулф, който лично бе избран от Ангела Меркел за церемониалния пост на президент на Германия, подаде оставка заради скандал за политически услуги, с което нанесе удар на германския канцлер в разгара на кризата в еврозоната, съобщи Ройтерс. Той остана на поста, който според германската конституция е чисто представителен и протоколен, около 20 месеца.

От средата на декември миналата година 52-годишният Вулф е подложен на ожесточена критика в германските медии, които го обвиняват в опит да прикрие афера с частен кредит, получен от жената на приятел индустриалец, докато бил регионален премиер, посочва Франс прес.

Оттогава не минава и седмица, без около личността му да избухне нов подобен скандал. Ожесточението на медиите към президента се засили, след като стана известно, че той е упражнил натиск над някои от тях да намалят атаките си. Досега Вулф отричаше всички обвинения, а в началото на януари изключи възможността да подаде оставка. В петък, обявявайки оставката си, Вулф каза, че решението му е продиктувано от загубата на общественото доверие.

Събитията около Вулф ескалираха, след като в четвъртък прокуратурата в Хановер поиска президентът на страната да бъде лишен от съдебен имунитет заради твърденията, че докато бил премиер на провинция Долна Саксония, е приемал услуги от заможни приятели. Никога досега действащ президент в Германия не е бил разследван по повдигнати обвинения.

В изявлението си при подаване на оставката Вулф каза още, че “държавният глава трябва да може изцяло да се посвети на своята работа и да се ползва с доверието на гражданите”. По думите му обаче това доверие е намаляло значително, затова той не може повече да изпълнява своите задължения като президент.

Вулф заяви, че заради все по-настойчивите твърдения за корупция по негов адрес не може да остане на поста. “Събитията през последните дни и седмици показаха, че доверието (на германците) и следователно моята ефективност са сериозно подкопани”, каза той. Президентът призна, че е допуснал грешки, но заяви, че винаги е действал в рамките на закона.

Необичайната стъпка на канцлера вероятно е опит за избягване на потенциално разединяващ национален дебат за това кой трябва да наследи държавния глава в момент, когато Меркел иска да се съсредоточи върху преодоляването на дълговата криза в еврозоната, коментират агенциите.

Според анализатори оттеглянето на Вулф най-вероятно ще бъде сериозен проблем за християндемократите на Меркел, които ще се борят да запазят контрола си в провинциите Шлезвиг-Холщайн и Заарланд на изборите по-късно тази година.

Оставката на Вулф ще бъде и лош сигнал за преценката на Меркел, тъй като тя категорично настояваше за неговото избиране, въпреки силната опозиционна кандидатура. „Това няма да мине без последици за Меркел. Нейната репутация ще пострада”, посочва Герд Лангут, политически анализатор от университета в Бон.

„Тя има добър рейтинг в момента, според социологическите проучвания. Последиците за Меркел зависят от това кого ще избере като нов кандидат и дали той ще бъде достатъчно убедителен. Ако не е, то тя може да има проблеми”, посочва Лангут.

“Партиите от правителството… ще проведат консултации, след което ще влязат в контакт със социалдемократите и зелените, искаме да проведем преговори с цел да успеем да предложим консенсусен кандидат на изборите за следващ президент на германската република”, заяви Меркел в кратко комюнике.Ролята на германския президент е предимно церемониална, но се предполага, че той трябва да бъде морален ориентир за нацията, а през последните няколко месеца Вулф не беше нищо друго освен обект за присмех в германските медии, писа Ройтерс.

Най-младият президент на Германия Кристиан Вулф се проявяваше като модерен консерватор без политическа история, докато не попадна във фокуса на медийното внимание с поредица от скандали, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване