02/17/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Мит Ромни вече не е очевиден фаворит

И Джей Дайън младши

Мит Ромни и Рик Санторъм. Снимка: от тв екрана

Мит Ромни изгуби предимството си. Вече не е очевидно, че той е републиканецът с най-добри шансове да победи президента Обама.
Ромни никога не се е ползвал с пълното доверие или одобрение на най-твърдите консерватори, които са значителна част от републиканския електорат.

Досега обаче достатъчно голям брой от тях бяха склонни да преглътнат съмненията си в критичните моменти, защото вярваха, че бившият губернатор на Масачузетс е потенциалният кандидат за партийна номинация, който може да спечели изборите.

Това вече не е вярно. Като отражение на щетите, които понесе имиджът на Ромни през шестте седмици откакто първичните избори започнаха от Айова, той сега е с минимална преднина пред вече главния му опонент Рик Санторъм при съпоставка с президента в допитванията. А и двамата губят.

В последното допитване на “Ню Йорк таймс” и Си Би Ес, оповестено във вторник, Ромни изостава от Обама с 6 процентни пункта, а Санторъм с 8, което е разлика в рамките на статистическата грешка. За сравнение Нют Гингрич изостава с 18 процентни пункта.

Друго скорошно допитване на центъра Пю сочи изоставане на Ромни от Обама с 8 процентни пункта, на Санторъм - с 10, а на Гингрич - с 18. А допитване на свързания с демократите институт Пъблик Полиси Полинг сочи, че Санторъм е с 2 процента по-добри позиции от Ромни при съпоставка с действащия президент.

Докато Гингрич беше негов основен конкурент, Ромни имаше силни избираеми позиции. Санторъм обаче може да каже, че след като се представя горе-долу толкова добре колкото Ромни срещу президента, консерваторите биха могли да гласуват по убеждение и със сърцата си.

Тезата на Ромни за силата му като кандидат на президентските избори беше изградена върху редица от някога силни съждения: (1) слабата икономика прави Обама силно уязвим; (2) поради това тези избори ще са за икономиката, а не за социални въпроси; (3) най-силният републикански аргумент е, че икономиката се нуждае от по-добро управление, а Ромни е олицетворение на икономическия мениджър - “Обама Не Работи” продължава да е най-въздействащият му лозунг; и (4) бизнес опитът на Ромни укрепва позициите му по точка 3.

Сегашните положителни тенденции при заетостта и растежа може да се запазят или да не се запазят, а криза с Иран би могла да всее смут в икономиките на Европа и САЩ. Ромни обаче трябва да спечели партийната номинация сега, а колкото по-силна е икономиката в периода на първичните избори, толкова повече отслабват първите три стълба на аргументацията му.

Освен това инвеститорската дейност на Ромни в Бейн Кепитъл сега е в най-добрия случай фактор с плюсове и минуси. Атаките срещу бизнес дейността му от страна на Гингрич и Рик Пери, докато и той беше в надпреварата, създадоха изцяло нов диалог около богатството на Ромни, ниските данъци, които плаща, сметките му в чуждестранни банки и по-важния въпрос - дали Ромни може да привлече белите избиратели от работническата класа, които са от толкова жизненоважно значение за победа на републиканците, особено в Средния запад.

Прави впечатление, че в този решаващ регион Пю дава на Обама преднина от 11 процентни пункта пред Ромни и 10 процентни пункта пред Санторъм. С такива числа в сърцето на Америка републиканец не може да спечели.
Това е и парадоксът на 2012 г. - с налагането на икономическото неравенство в националния дневен ред движението “Окупирай Уолстрийт” може неволно да изиграе важна роля в републиканските първични избори, особено в работническия щат Мичиган, където се гласува на 28 февруари.

Големите финансови активи на Ромни може да се превърнат в истински проблем за него, ако съзнанието на нацията е съсредоточено върху големите разминавания в доходите и личното ...

Публикувана на 02/17/12 22:45 http://e-vestnik.bg/13958/mit-romni-veche-ne-e-ocheviden-favorit/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване