02/19/12 19:09
(http://www.klassa.bg/)

Марсел Хиршер триумфира за втори път в Банско

Марсел Хиршер спечели вчера слалома на писта "Алберто Томба" над Банско, валиден за Световната купа по алпийски ски. Намиращият се в отлична форма амбициозен австриец триумфира във втори пореден ден, след като в събота той бе най-бърз и в гигантския слалом. Соченият предварително за основен фаворит 22-годишен алпиец записа общо време от двата манша 1:52,64 мин. Хиршер беше най-бърз в първия манш и успя да запази лидерската си позиция и след второто си спускане, за да запише осма победа за сезона и десета в кариерата си. Втори само на 16 стотни от секундата завърши друг австриец - Марио Мат. Двукратният световен шампион в дисциплината по-късно бе дисквалифициран заради пропусната врата. Така неговото място зае шведът Андре Мирер, чието изоставане бе от 57 стотни от секундата зад Хиршер. Трети завърши 25-годишният Стефано Грос (Италия), който за четвърти път през кампанията заслужи място на почетната стълбичка. От българите най-добре се представи Георги Георгиев, който финишира 43-ти в първия манш с изоставане от 3,73 секунди. Деян Тодоров завърши 46-и на 5,29 секунди, а Стефан Присадов и Никола Чонгаров отпаднаха. Двойният победител в стартовете за Световната купа в Банско - австриецът Марсел Хиршер, получи вчера купата за първото място от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Неговите подгласници Мирер и Грос бяха наградени от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Харесвам Банско и прекрасната публика тук. Двете победи са един голям успех за мен. Наистина беше важно това състезание за мен, но аз мисля винаги и се концентрирам върху всяко едно състезание - как да се представя най-добре и да дам максималното от себе си. Така ще дойдат и точките, и купите", каза Марсел Хиршер на пресконференция след награждаването. "Смея да твърдя, че пистата беше в много добро състояние и това е една от най-добрите писти през този сезон", каза още австриецът.
След двете победи на Банско 2012 Хиршер се доближи на 18 точки зад лидера в генералното класиране за Големия кристален глобус Ивица Костелич (Хърватия), който не участва в стартовете в Банско заради контузия. В момента хърватинът има 1043 точки, а Хиршер - 1025, трети е Беат Фьоц от Швейцария с 973 точки. Любопитно е, че и тази година още двама от „Белия керван“ стават жители на курортния град под Вихрен. Стана традиция скиорите - победители в стартовете от Световната купа, да получават апартаменти в петзвездния „Пирин голф клуб“. Спечелилият гигантския слалом Марсел Хиршер получи от шефа на „Балканстрой“ Йордан Каназирев ключовете на апартамент за 120 000 евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване