02/21/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов освободи зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова

Министър-председателят Бойко Борисов освободи вчера заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Решението на премиера е „по собствено усмотрение“, съобщиха от правителствената информационна служба. „Запознах се със случая и считам, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата и защо сме допуснали това да бъде така. Това тя трябва да го обясни, не аз“, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че от три дни дочува, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. „Кой да го обясни – аз ли да го обясня”, попита риторично Борисов. И съобщи, че започва сериозна проверка на работата на здравния министър Стефан Константинов.
Скандалът около Гергана Павлова гръмна след разследване на TV7, което доказа, че фармацевтичната компания „Софарма“, чийто шеф е Огнян Донев, продава лекарства на сръбския пазар на цени три пъти по-ниски отколкото в България. Гергана Павлова, която отговоря за цените на лекарствата в Министерството на здравеопазването, не можа да обясни защо се получава така. Журналистически материал разкри, че преди години тя е била шеф в „Софарма“ и се усъмни, че прокарва неговите интереси.
„Оттук нататък най-доброто, което може да се направи, е сериозен одит на всички лекарства и цените им“, коментира вчера министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Той предложи този одит да не е от хора, които са директно в министерството, „за да няма никакви съмнения“.
По-късно следобед парламентарната група на ГЕРБ гласува единодушно оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева. Преди заседанието вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че е взето политическо решение да бъде приета тази оставка, въпреки слуховете, че тя може да бъде пощадена след изразената активна подкрепа за нея от страна на различни неправителствени организации и болнични заведения. От ГЕРБ заявиха след решението си, че оценяват високо работата на Нешева, която се справяла добре със задълженията си. Скандалът с шефката на здравната каса гръмна миналата седмица, след като от СДС оповестиха, че тя е раздала бонуси в размер на 30 хиляди лева. Самата Нешева опроверга, като заяви, че си е гласувала едва 12 хиляди лева, защото работила много. Нешева дари вчера бонуса си от 12 156 лв. на сдружението „Деца и юноши“.
Същевременно от СДС поискаха и оставката и на здравния министър Стефан Константинов „заради опита за прикриване на раздадените над 2,5 млн. лв. награди“ в министерството, както и „за лъжата, че това е направено в полза на работещите в „Спешна помощ“. Сините казаха още, че са имали информация за проверка от Европейската комисия на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова за създаването на монополно положение на водеща фармацевтична компания.
Стефан Константинов обаче отхвърли обвиненията на сините с мотива, че не е излъгал за бонусите. „Много ясно казах, че 90% от парите не са дадени за администрацията на Министерството на здравеопазването, и това е абсолютно така“, заяви Константинов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване