02/22/12 10:38
(http://radiomilena.com/)

За 10 години Ротари клуб Поморие зае трайно място в обществения живот

Ротари е една осъществена идея, която живее вече 107 години

 23 февруари - Рож­ден ден на Ро­та­ри и Ден на све­тов­ния мир и раз­би­ра­тел­с­т­во

Ротари е организация от бизнесмени и водещи професионалисти, обединени от целия свят, които провеждат хуманитарна служба, носители са на високи етични стандарти във всички професии и спомагат да се изгради един по-добър живот и мир по света.

Ротари е първият клуб за служба на обществото създаден на 23 февруари 1905 година в Чикаго, САЩ от Пол Пърси Харис.

През 1942 г. Ротари е учредител на ЮНЕСКО, а от 1947 г. е в основата на създаването и със статут на съветник в Организацията на обединените нации.

В помощ на дейността на Ротари по света през 1917 година Арч Клъмф, шестият ротариански президент, основал  Фондация “ Ротари”. Той предложил да се създаде “Фонд от дарения с цел да прави добро на хората по света”. Първата вноска била от 26,50 долара от Ротари клуб Канзас Сити.

През 1964 година за пръв път Фондация “Ротари” набира 1 000 000 долара. Това дава възможност за разработване на програми с образователно, хуманитарно и културно значение. Борба срещу бедността, глада, невежеството и болестите.

През 1982 г. Управителният съвет на Ротари възприема препоръката да осигури ваксина срещу детски паралич за всички деца по света. От 1985 г. досега Ротари е вложил над 1.600 млрд. долара, за да унищожи полиомиелита в световен мащаб, което представлява най-голямата подкрепа от страна на частния сектор за глобална здравна инициатива. Главни партньори по този проект са Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Американските центрове за превенция и контрол на болестите. Над 2 милиарда деца са имунизирани против детски паралич за тези 27 години. Целта е ликвидиране на болестта от земята. От даренията на кампанията “Полио Плюс” са се възползвали 122 нации от целия свят. Бил Гейтс – един от най-успелите хора на земята, направи дарение за програмата „Полиоплюс” от 355 млн. Долара, а ротарианците събраха над 200 млн. долара и през януари тази година обявиха последния етап от пълното унищожение на детския паралич. Болестта е напълно победена в Индия и борбата продължава само в  три страни в света – Афганистан, Пакистан и Нигерия.

От създаването си  Фондация Ротари е разработила девет глобални програми, а натрупаните средства за осъществяването на проектите й достигат над един милиард  долара.

Сега броят на Ротарианците е над 1 230 000 члена, организирани в 33 270 клуба, разпределени в 532 Дистрикта ( Области) в 200 държави по света. Ротарианци са били Нил Армстронг, Уинстън Чърчил, Тур Хейердал, Франц Лехар, Едмънт Хилари, Уолт Дисни, Джон Кенеди и стотици  хиляди всеотдайни членове, обединени от духа на приятелство и безкористна служба.

 

В България има 85 Ротари клуба във всички големи градове, а половината от тях са създали формации на млади лидери  Ротаракт и Интеракт. С този свой капацитет България е най-бързо развиващата се нация в Ротари и заслужено получи статут на самостоятелен Дистрикт 2482. Българските ротарианци станаха гарант и на мира на Балканите. В този сложен и исторически обременен с проблемите си регион се реализират големи съвместни проекти, гради се приятелство и доверие между ротарианците за пример на политици и дипломати.

 

Ротари клуб Поморие е създаден от Ротари клуб Бургас през декември 2001 година, а на  30.04.2002 г. официално се присъединява към голямото семейство на Ротари Интернешинъл. В годините на своето съществуване Ротари клуб Поморие е работил в полза на обществото и е реализал редица проекти – първият от които е изграждане на  двата входни знака на град Поморие. Следващите проекти са насочени към подобряване социалните условия на децата в община Поморие:

- ЦДГ – с. Медово – ремонт на спалнята, гардеробната входното антре, цялостно обзавеждане на спалнята и подмяна на осветителните тела във всички помещения, нови столчета в дневната и предоставяне на преносими съоръжения за игри;

-  оборудва с компютри и изгради вътрешна мрежа в зала на Общински детски комплекс – Поморие;

- проектиране и изграждане на Параклис ”Благовещение на Света Богородица” в СУПЦ – с. Бата,

-  дари детски кът – пързалки с две кули, в град Поморие,

- извършва благотворителна дарителска дейност в полза на децата и социално слаби хора.

В периода от 2008 до 2010 година Ротари клуб Поморие реализира няколко проекта, с който дари на четири Целодневни детски градини в общината съоръжения за игри, които включват – пързалки, люлки, пясъчник, пейки и кожени топки за игра, игрище за футбол на малки вратички. Това са градините в село Бата, село Порой и двете Целодневни детски градини „Детелина“ и „Веселушко” в Поморие. По един от проектите се получи финансиране от Фондация Ротари, участваха и приятели от Ротари клуб Лоустофт – Англия.

Ежегодни мероприятия на Ротари клуб Поморие станаха:

- на 25 март – Благовещение на Света Богородица членовете на клуба със своите семейства посещават децата в СУПЦ с.Бата,

- по случай деня на детето се  провежда състезание по майсторско колоездене,

- провеждане на благотворителни акция през м. ноември, в полза на социалните домове в общината и социално слаби деца и възрастни.

 

За 10 години Ротари клуб Поморие зае трайно място в обществения живот на града и общината.

      За значителен принос за утвърждаване на Ротари идеята и помощта между народите с най-високото отличие „Пол Харис фелоу“ са отличени 7 от членовете на РК Поморие, трима от тях са с един сапфир. Това отличие е оценка за дейността на Ротари клуб Поморие и всички негови членове от Ротари Интернешинъл за техния принос в реализацията на глобалните проекти на Ротари Фондацията, в борбата против полиомиелита, както и за местните проекти в града и община Поморие.

 

В момента Ротари клуб Поморие работи усилено по своя последен проект, с който ще дари на младежите в град Поморие площадка с фитнес уреди на открито.

Със съдействието на Община Поморие, площадката е ситуирана в двора на ПГ  по Туризъм „Алеко Константинов”. Ще бъдат разположени уреди за фитнес и ще бъде озеленена площадката наоколо.

Общата стойност на проекта е 21 000 лв.

 

Сметка за набиране на дарения за проекта:
Ротари клуб Поморие

IBAN: BG56SOMB91301017016801
            BIC: SOMBBGSF

Общинска Банка АД – клон Бургас

Офис Поморие

www.rotarypomorie.org

 

 

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване