02/23/12 09:41
(http://radiomilena.com/)

Първанов: Целта на парламентарната комисия за указите е да се покаже мястото на президента

В резултат на неистовото желание за реванш от страна на ГЕРБ, се е родило едно недоразумение, една правна каша. Това заяви на пресконференция Георги Първанов, президент от 2002 – 2012 г., във връзка  със създаването на временна парламентарна комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода на двата мандата, предаде агенция КРОСС.  В наименованието и в точка първа на решението за създаване на комисия пише, че се създава комисия „за проучване”, а в точка втора се появява формулировката „парламентарна анкетна комисия”. Грешката не е редакционна. Става въпрос за две различни комисии, дълбоко различни по характер и същност”, каза Първанов.

Със създаването на анкетна парламентарна комисия, която да обследва досегашния президент и вицепрезидент, се прави основен пробив по отношение на един значим конституционен принцип – за това, че държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като не се избира от НС. Президентът може да отговаря единствено за държавна измяна или за нарушения на Конституцията, и то пред Конституционния съд, а не пред парламента. Става дума за тенденция за грубо вмешателство на парламентарното мнозинство в работата на друга институция, категоричен бе Георги Първанов.

Ние с вицепрезидента нямаме никакво притеснение. Нека да обсъждат каквото си искат. Още повече, че тези, които ще го правят, са разполагали с пълния обем от информация, допълни той.

Създаването на такава комисия далеч не е персонална атака срещу нас, каза още Първанов. С този ход Бойко Борисов и верния му оръженосец Яне Янев залагат тежък прецедент. В бъдеще вероятно ще има и други парламентарни мнозинства, които ще се изкушават да предприемат подобни действия срещу който и да е президент, коментира Първанов. По логиката на ГЕРБ подобен натиск може да се осъществява и срещу действащия сега президент. Целта е да му се покаже мястото на президента, независимо от личността му – да не бъде говорител и изразител, да не търси позиция на балансьор и посредник. Един президент под стъклен похлупак с чисто протоколни задължения. Ето това е адресираното към всеки президент послание от това, което се случва. Целта е обезсмислянето, подчинението на институцията, категоричен бе Георги Първанов.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване