02/25/12 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Унгария гневи ЕС повече от България и Румъния

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Войната с Европейския съюз и Международния валутен фонд може да е приключила, но още не е сключен мир. Реакциите в отговор на процедурите на Европейската комисия срещу Унгария показват правителство в отстъпление. На унгарците може да бъдат наложени санкции заради независимостта на централната банка и омбудсмана за защита на данните, както и за задължителното пенсиониране на съдиите. Комисията изрази също опасения във връзка с независимостта на медиите и съдилищата. В Будапеща обаче сега цари атмосфера на свежест и лекота, и на компромис.

Премиерът Виктор Орбан каза пред парламента, доминиран от неговата дясна партия Фидес, че Унгария трябва да прояви здрав разум, работейки за споразумение с МВФ и ЕС. Унгария се нуждае от стендбай споразумение с МВФ, за да удължи периода на изплащане на външния си дълг. Ожесточената икономическа буря миналия месец бе здравословна. Форинтът поевтиня до рекордно ниски нива, лихвите по облигациите се повишиха и се появиха опасения, че страната може да изпадне в неплатежоспособност. “Орбан стигна до ръба, взря се в пропастта и отстъпи”, каза западен служител.

Ако бъде сключена сделка, парламентът ще трябва да приеме нови закони през втората половина на март, казаха лидери на Фидес. Малцина очакват възражения от партията в парламента, така че променените закони бързо ще бъдат одобрени. Тогава ще бъде отворена вратата за нови преговори в края на март и началото на април. Форинтът затвърди позицията си, а лихвите по облигациите спаднаха - преждевременно, както казват някои.

Въпреки това атаките срещу Унгария не отслабват. Комисията заплаши тази седмица да спре временно регионалната помощ от 495 млн. евро от 2013 г. заради слабата финансова дисциплина на Унгария, макар служители да твърдят, че ще въведат всички необходими промени, за да не спира потокът от пари. Европейският парламент прие силно критична резолюция. Правителството на Фидес бе подложено на атаки както от ЕС, така и от американците заради опитите му за централизация.

Партийни съюзници бяха назначени в почти всяка независима институция, в това число президентството, прокуратурата, държавната одиторска служба и националния медиен съвет. Журналисти с независимо мислене бяха изгонени от държавни медии. Служители реагират гневно на чуждите критики. Заместник министър-председателят Жолт Шемйен нарече предатели унгарските евродепутати социалисти, които гласуваха в подкрепа на резолюцията.

По-трезвомислещи служители се питат защо гневът на ЕС е толкова селективен. Те имат право. Комисията съобщи този месец за продължаващия неуспех на България и Румъния да се справят с корупцията и организираната престъпност и да подобрят своите зле функциониращи съдебни системи - проблеми, които спъват влизането им в Шенгенската зона. Въпреки това провиненията на София и Букурещ не предизвикваха и искрица от страстите, които разпали Будапеща.

Със засилването на икономическите ограничения и увеличаването на подкрепата за крайнодясната партия Йоббик, Орбан трябва да охранява и десния си фланг. Светилата на Фидес като Жолт Немет, държавен министър на външните работи, неотдавна присъстваха на погребението на Ищван Чурка, драматург и полемист антисемит. Немет говори миналата година на тържество по повод годишнината от независимостта на Израел, изтъквайки приятелството на Унгария с еврейската държава. Чурка не бе в списъка с гостите.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване