02/26/12 15:41
(http://www.klassa.bg/)

170 лв. месечно даваме за бензин

Средно 170 лв. на месец излиза горивото на българите, които управляват автомобил. Данните са от специалното социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.
Покачването на цените на бензина и другите горива у нас в последните години доведе до сериозно обществено недоволство и дори протести с искания за намаляване на цените. Според данни от проучване по темата от април 2011 година мнозинството (73%) от българските граждани са на мнение, че цените на горивата в България са по-високи от тези в Европа, а над една четвърт от запитаните споделяха мнението, че българското правителство е виновно за тези цени заради високите акцизи, които налага на бензина и дизела.
Днес около една трета от пълнолетното население на страната управляват автомобил – независимо дали личен или служебен. Въпреки еманципацията на дамите зад волана делът на мъжете шофьори продължава да надвишава сериозно дела на жените, които управляват автомобил.
Най-активни шофьори са българите във възрастовата група 26-40 години – мнозинството от тях карат кола, дори и рядко.
Въпреки повишаването на цените на горивата българите, които шофират, преминават средно по почти 8000 км годишно, което е по около 660 км месечно.
Столичаните и българите с личен месечен доход над 700 лв. преминават най-много километри зад волана – средно 12 970 км за българите с доход над 700 лв. и 11 700 км на година за столичаните, което е средно по около 1000 км месечно за двете групи шофьори.
Средната месечна сума на разходите за бензин или друг вид гориво по декларации на анкетираните е във възходяща тенденция от 2006 г. насам. През месец февруари 2006 г. българските шофьори са давали средно по малко над 60 лв. месечно, за да пълнят резервоара на автомобила си. През 2009 г. измерената сума е почти два пъти по-висока – 118 лв., а днес достига 170 лв.
Въпреки очевидния ръст в разходите за гориво съотношението разходи за гориво – домакински доход на хората с автомобили се движи в относително стабилни стойности през годините. През 2006 г. средният месечен разход за гориво е 62 лв., а средният домакински доход на българите с автомобили е малко над 520 лв. – т.е. разходите за бензин са малко под 12% от общия домакински доход.
През 2012 година, колкото и учудващо да звучи предвид неколкократните повишавания на цените на бензина и дизела, разходите за бензин на българите, които карат кола, са същият процент от общия домакински доход, както и през далечната 2006 г. – малко под 12%. 2009 г. е изключението от тази тенденция – тогава сме давали малко под 9% от домакинския си доход за зареждане на автомобила с гориво. Тогава цените на горивата все още бяха на предишните по-ниски цени от около 2 лв. на литър, а средният доход на домакинствата, в които има автомобил, беше малко над 1300 лв.

Изследването е проведено през първите дни на месец февруари, национално представително е и обхваща 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване