02/26/12 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Желязната лейди готвела ядрен удар срещу България

Британският кабинет начело с Маргарет Тачър изготвил и дори разиграл възможен сценарий за Трета световна война, според който България става обект на ядрен удар. Разработката, която била репетирана подобно на пиеса, е описана в документи, останали секретни повече от 30 години, съобщава "Дейли мейл".
Действието се развива през март 1981 г. Тогавашният премиер на Острова - Тачър, по-известна като Желязната лейди, се изправя пред ужасяваща дилема, която би затруднила дори най-обиграния държавен ръководител. Налага й се да даде разрешение за използване на ядрени оръжия срещу военни бази, ключови за въображаемата офанзива на бившия Съветски съюз с лидер Леонид Брежнев. 29-те оръжия трябвало да бъдат изстреляни на територията на Източна Германия, Чехословакия, Полша, Унгария и България на 21 март.
Крайното решение, което би могло да сложи край на човешката цивилизация, трябвало да бъде взето вследствие на предполагаеми нападения от руска страна срещу цивилни граждани на Глазгоу, Ливърпул, Саутхямптън и Манчестър. В зловещия сценарий се казва, че силите на СССР, наричани с кодовото име "Оранжевите", се страхуват от изненадваща атака на НАТО ("Сините"). Това ги подтиква да нанесат поредица от въздушни удари. Те не спират в продължение на четири дни и убиват стотици англичани.
Освен външните атаки, страната е разтърсвана и от сериозни вътрешни проблеми - терористични актове, масови демонстрации, продоволствена криза, нестихваща миграция.
Отвъд границите на кралството пък Червената армия разбива защитата на Запада, използвайки химически оръжия, за да пробие "челните редици" на НАТО. Югославия е паднала, а Норвегия и Западна Германия са изправени пред същата опасност. Зад Желязната завеса пък напрежението се покачва заради полските дисиденти, които сформират профсъюза "Солидарност", за да се опълчат срещу комунистическите си потисници.
Упражнението, което целяло проверка на готовността на Великобритания да участва в евентуална Трета световна война, включвало дори план за това как ще се развива страната след детонирането на ядрените бомби. Тя трябвало да се управлява от 12 губернатори.



Според черния сценарий 29-те оръжия трябвало да бъдат изстреляни на 21 март 1981 г. срещу източно-европейски държави

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване