02/26/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Линдзи Вон спечели супергигантския слалом в Банско

Американката Линдзи Вон спечели супергигантския слалом от Световната купа в Банско. Водачката в генералното класиране завърши за 1:15,66 минута и записа десетата си победа за сезона. Вон направи грешка в горната част на пистата "Марк Жирардели", но с перфектно каране до финала тя успя да постигне най-доброто време. Веднага след американката се наредиха Тина Вайрайтер от Лихтенщайн (+0,05 сек) и италианката Даниела Меригети (+0,07 сек).
Шестицата в Банско допълниха Тина Мазе от Словения, Мартина Шилд от Швейцария и германката Мария Риеш. Българската представителка Мария Киркова завърши на 43-то място на пистата „Марк Жирардели” на Бъндеришка поляна. Тя измина трасето за 1 минута, 23 секунди и 13 стотни, като изоставането й от победителката е седем секунди и 47 стотни. В състезанието стартираха 51 състезателки, като 43 от тях завършиха. "Всичко беше наред в горната част. След грешката си помислих, че не мога да спечеля, и поех рискове в долната част на пистата. Състезанието беше невероятно", каза Вон, за която това беше общо 51-ва победа в Световната купа.
Американката има четири първи места в супергигантския слалом през годината и общо 18 в кариерата си.
Американката получи като награда и апартамент в комплекса „Пирин голф клуб“. Вон е начело в класирането в супергигантския слалом с 413 точки. След нея са австрийката Ана Фенингер с 319 и друга представителка на САЩ - Джулия Манкузо с 301.
Трикратната шампионка в Световната купа Вон увеличи преднината си и в генералното класиране. Вон вече има 1602 точки и е далеч пред втората Тина Мазе, която е с 1074. Състезателката от Словения завърши четвърта в Банско. Германката Мария Рийш е трета с 1046 точки.
Следващите състезания ще са в Офтершванг (Германия) другата седмица, където ще се проведат два гигантски слалома и един слалом.
Същевременно предвиденото за събота състезание в дисциплината спускане за старта от Световната купа по ски- алпийски дисциплини в Банско беше отменено заради силен вятър. Все още не е ясно дали ще бъде намерено място в следващите уикенди до края на сезона - Офтершванг (Германия), Оре (Швеция) и Шладминг (Австрия).
Проваленият старт не попречи в съботната вечер да бъде проведена благотворителната галавечеря, организирана от FIBANK, на която се събраха 19 700 лв. за развитие на детския ски спорт в България. Галата се състоя във ВИП шатрата на Бъндеришка поляна и на нея бе представена новата кредитна карта FIBANK World Elite MasterCard. Сред гостите бяха президентът Росен Плевнелиев, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, както и най-добрите скиорки в света в момента Линдзи Вон, Мария Рийш, Джулия Манкузо, Лара Гут и Аня Першон. Всяка от тях бе донесла своя екипировка, която бе предоставена с благотворителна цел. Петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели пък дари за каузата своя състезателна каска.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване