02/27/12 13:04
(http://radiomilena.com/)

ЕК с предупреждение: България да внимава!

15 мотивирани становища са изпратени на България, Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния, Словакия и Естония, съобщават от Европейската комисия, предаде агенция КРОСС. Оттам поясняват, че става въпрос за това, че с тях комисията ги приканва настоятелно да спазят правното си задължение за прилагането в националните им законодателства на директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет.

Отварянето на енергийните пазари е от съществена важност за конкурентоспособността на икономиката на ЕС като цяло. Ефективният, взаимосвързан и прозрачен вътрешен енергиен пазар в Европа ще предложи и на потребителите избор между различни дружества, доставящи природен газ и електроенергия, и ще направи пазара достъпен за всички доставчици.

Директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет трябваше да се транспонират от държавите-членки до 3 март 2011 г. Към днешна дата обаче, България, Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния и Словакия не са информирали Комисията относно никакви мерки за транспониране на двете директиви, а Естония не е внесла информация по отношение на Директивата за природния газ.

 

От писмото става ясно, че страните-членки имат срок от два месеца, за да предприемат мерки. Ако не спазят задължението си, Комисията може да заведе иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

 

Засегнатите директиви от третия енергиен пакет са:

Директива относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ (2009/73/ЕО)

Директива относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия (2009/72/ЕО)

Настоящата процедура за нарушения на правото на ЕС се занимава със случаи на неуведомяване за транспонирането на третия енергиен пакет. Същевременно Комисията анализира мерките, нотифицирани от държавите-членки, които са транспонирали директивите само частично, и в следващите няколко месеца ще реши какви стъпки трябва да се предприемат.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване