02/27/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Маркетинговите бюджети на световните рекламодатели ще растат

2012-а ще бъде по-добра година за Медисън авеню – където са разположени офисите на водещите рекламни агенции в САЩ и медийни компании, тъй като все повече от водещите световни компании обявиха, че увеличават рекламните си бюджети за тази година. Този извод може да бъде направен и от вече отчетените данни за първите месеци на годината за рекламния пазар. Оптимистичните очаквания според анализатори предстои да градират през втората половина на годината, когато най-големите рекламодатели в света се очаква да разтворят още повече портфейлите си, и то значително над очакваното.
Разбира се, декларираните намерения могат рязко да се променят заради поредица от обстоятелства, сред които например промяна на тренда на икономическото възстановяване или евентуалното настъпване на криза на доверието сред потребителите. Пък и не всеки от големите маркетолози са безрезервно оптимистично настроени. Сред тях е Пол Булке, главен изпълнителен директор на „Нестле“, според когото „предизвикателната“ 2012 г. няма да бъде по-лесна в сравнение с 2011 г. В това число са и американската корпорация за хранителни продукти General Mills редом с JM Smucker, които побързаха да намалят прогнозните нива на приходите си за 2012 г.
Все пак светлината на хоризонта е ясна и видима за маркетолозите на големите рекламодатели, сред които Coca-Cola, Kraft Foods, PepsiCo, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser и Unilever, които вече планирано започнаха увеличение на рекламните разходи, паралелно с масираното представяне на новите си продукти.
"Съвсем ясно е, че предстои истински вълнуваща година за нас", потвърждава Кийт Уийд, шеф на маркетинга и комуникациите на британско-холандската компания за потребителски стоки Unilever – третата по големина в света, която предоставя продукти за бита и личната хигиена. „Въпреки сложността на икономиката, ние сме заинтересовани и работим в посока на стимулирането на потребителското търсене", добави още той.
Unilever ще инвестира още повече в медиите, потвърди Уийд, като по думите му компанията харчи повече от 6,6 милиарда щатски долара годишно за реклама. Маркетинговият микс ще включва като стратегия масирано нарастване на реклами в цифровите и социалните медии, тъй като точно тези медии продължават да печелят благоволението на потребителите. Unilever в момента купува и рекламно пространство от компании Apple и Facebook.
Сред конкретните примери е Procter & Gamble, един от главните конкуренти на Unilever, която предприема в отговор на търговската надпревара промотирането на най-новия си продукт - Tide Pods, с маркетингов бюджет на стойност почти $ 150 млн. за първата година, в очакване на рязко вдигане на продажбите. Компанията започна стартиращата фаза в неделя с рекламните си клипове в ефира на ABC, по време на транслирането на 84-тите награди „Оскар“ на филмовата академия на САЩ.
Тенденцията на вдигането на рекламните бюджети е верижна. От британската мултинационална компания Reckitt Benckiser – най-големия производител в света на домакински и почистващи продукти, който се конкурира с Procter and Unilever, не закъсняха да отвърнат на удара и обявиха, че ще увеличат в световен мащаб рекламните си инвестиции със £ 100 милиона, или почти 160 млн. долара.
Увеличението на рекламния бюджет за Reckitt Benckiser е нищожно в сравнение обявените от Coca-Cola Company и PepsiCo.
От PepsiCo са намерени да увеличат разходите за реклама през 2012 г. за марки като Gatorade, Pepsi-Cola и Tropicana в обеми между $ 500 милиона до 600 милиона долара и с още допълнителни $ 100 милиона, които ще бъдат изразходвани за брандиране на търговци на дребно, стилажи, витрини, транспортни коли.
И Coca-Cola на свой ред оповести, че ще оптимизира разходите на бизнеса в граници между $ 550 млн. до $ 650 млн. до края на 2015 г. и ще реинвестира парите в маркетинг и комуникиране и изграждане на марката.
Ясно е, че тези декларирани намерения на големите рекламодатели правят щастливи изпълнителните директори на водещите медийни компании, споделя Лесли Муунвес – главен изпълнителен директор на CBS Corporation.
"Съдейки по данните от първото тримесечие, сме уверени, че годината ще бъде изключително силна и по-добра от изтеклата“, добави още той.
Джон Стейнлауф, изпълнителен вицепрезидент за рекламните продажби и маркетинг в Scripps Networks Interactive, която е собственик на кабелните канали Food Network, HGTV, Travel Channel, призна, че увеличението на маркетинговите бюджети ще подейства оздравително на телевизионния бизнес.
"Компаниите сега предприемат по-големи инвестиции, за да увеличат своя пазарен дял в съответните категории", уточнява Джон Стейнлауф. По думите му повечето рекламодатели са на мнение, че телевизията все още остава основен комуникационен канал. „Ръстът в разходите за реклама е тенденция, която стана видима още преди година, когато икономиката започна да излиза от дълбоката рецесия. Не мисля, че има връщане назад", обобщава Джон Стейнлауф.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване