02/29/12 19:18
(http://www.klassa.bg/)

Да си богат във Франция, може да стане непосилно бреме

Кандидатът за президент на френските социалисти Франсоа Оланд обяви плановете си да наложи безпрецедентно данъчно бреме за най-богатите – 75% върху доходите над 1 млн. евро годишно. Това е с близо 15% повече от най-високата пределна данъчна ставка в Европа и с цели 34% повече от сегашните й нива във Франция. Подобна драконовска мярка е доста хитър ход от страна на социалистическия кандидат-президент с оглед на предстоящите избори. Данъкът ще удари сериозно по джоба на французите с доходи над 1 млн. евро годишно, но те са едва 0,01 от населението на страната – допустима загуба за Оланд с оглед на подкрепата, която подобно обещание ще му гарантира сред обикновените френски граждани. Социалистът обаче в случая май прекали. Всички досегашни проучвания сочат, че той ще е следващият френски президент и без подобни популистки мерки – социолозите дават 14% преднина на Оланд пред Саркози на втория тур.
Очевидно е, че предлаганият 75-процентов данък е изцяло предизборен ход, тъй като той не би могъл да донесе значителни приходи в държавната хазна. Мярката обаче вероятно ще изгони голяма част от най-богатите французи от страната, от което Франция няма да спечели, защото със сигурност ще означава и отлив на инвестиции и загуба на работни места. Това едва ли е най-далновидното решение в условия на криза. Но пък е разбираемо, ако Оланд иска да е президент на всяка цена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване