02/29/12 09:04
(http://radiomilena.com/)

Костов: Комисията за защита на конкуренцията не защитава интересите на българите

Ще настояваме за оставката на ръководството на КЗК, защото тя не защитава българския потребител. Ще потърсим всички парламентарни средства, за да бъде принудена КЗК да си свърши работата и да не се държи като академичен орган. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, предаде агенция КРОСС.

Призоваваме парламентарното мнозинство да даде ход на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията, защото имаме категоричен отказ на КЗК да изпълни мисията си, заради която съществува и да защити българския пазар от господстващото положение, допълни Костов.

„Преди 12 месеца, след силни протести на гражданското общество, беше наложен мораториум на цените на горивата, със съгласието на правителството. От „Лукойл” направиха този „жест”, предвид наличието на протест. Днес се оказва, че „Лукойл” е монополизирал почти 80% от базата за съхранение на течни горива и се отказаха и все още не са монтирали измервателна апаратура за наблюдаване движението на течни горива. Снощи националната телевизия показа колко високи са станали цените на горивата във Франция – 1.37 евро или 2.65 лв. за дизеловото гориво, която е по-ниска в сравнение цените на нашите бензиностанции. Във Франция, където производствените разходи със сигурност са много по-ниски, цената на горивото е много по-ниска отколкото в нашата страна”, каза Иван Костов.

Той допълни, че преди 11 месеца Комисията за защита на конкуренцията е сезирана да спре тези монополи. Месец след нашите изявления министрите на транспорта и на икономиката също поискаха от комисията да изпълни дълга си и да защити пазара от монополните цени и злоупотреба с господстващо положение. Нищо не е направено, няма никакво произнасяне и не е валидна тезата, че се отчитат по международните цени, защото щеше да бъде по-ниска от тази във Франция, подчерта той.

Тъмносиният лидер каза още, че очаква управляващите да подкрепят предложенията на Синята коалиция за Закона за защита на конкуренцията. Виждаме, че известно раздвижване има. След като заявихме, че трябва да се предоговори цената на газа, виждаме, че идва шефът на “Газпром” и след като други страни успяха да предогоорят по-ниски цени, ние плащаме космически цени, коментира Костов.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване