02/29/12 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Очертава се световен недостиг на зърно от 15 млн. тона догодина

Очаква се през 2012-2013 г. недостиг от около 15 млн. т пшеница в света. Само в Украйна около 30-35% от реколтата е компрометирана заради лошите метеорологични условия, съобщи Антонина Белопитова, директор в Софийска стокова борса (ССБ), на редовния брифинг на борсата. Данните са въз основа на новата прогноза на Световния съвет по зърното, публикувана на 23 февруари. През реколтната 2011 г.-2012 г са добити 695 млн. т пшеница и благодарение на Австралия и Казахстан са добити с 42 млн. т повече пшеница и запасите са достигнали рекордни количества. Тази година Украйна доста смъкна цените заради големите количества зърно. За първи път от години насам Египет е купил зърно от САЩ вместо от Украйна, Русия и Казахстан, каквато е практиката досега. Въпреки че през тази година са произведени 42 млн. т повече хлебно зърно в света, запасите рекордно намаляват. Сега в САЩ пшеницата се търгува по 261 долара за тон, докато във Франция цената е 283 долара, а в Германия – 300 долара. Отчита са спад на цените в момента, като в САЩ намалението е 25%, във Франция – 26%, а в Германия – 18 на сто.
Същевременно от UkrAgroConsult прогнозираха, че износът на зърно от България вероятно ще намалее с 1,4% до 3,6 млн. т през пазарната година, започваща на 1 юли, съобщи Bloomberg. Очакванията са през текущата пазарна година, която приключва на 30 юни, страната да изнесе 3,65 млн. тона. Реколтата от зърно вероятно ще нарасне до 7,11 млн. т през тази година от 6,99 млн. т през 2011 г., като реколтата от пшеница ще се увеличи до 4,2 млн. т от 4,15 млн. т през миналата година. Снежната покривка запази посевите досега, но притесненията на земеделските производители са за евентуални наводнения, които ще се отразят зле на реколтата.
В България пшеницата се търгува в момента на цена от 340 лв. за тон, като в сравнение със същото време на миналата година е била 420 лв. на т, което е спад от 19%, съобщиха от ССБ. В Унгария, където се търгуват основно европейските запаси на хлебно зърно, цената е 262 долара за тон и се отчита спад от 24%. В Украйна, която е основен конкурент на страната ни в този сектор, вътрешната цена е 232 долара за тон и благодарение на намесата на украинското правителство вероятно износът ще бъде сериозно ограничен. Цените на брашното тип 500 на ССБ са 0,72 лв. за пакет от кг без ДДС срещу 0,81 лв. през февруари м.г., което е спад от 11% на годишна база.
Производството на основната фуражна култура – царевицата, по данни на Световния съвет по зърното през тази година възлиза на 871 млн. т за разлика от 864 млн. т през миналата година, като потреблението се е повишило значително. Така преходните запаси намаляват. Има понижение в цената на фуражната култура, като в САЩ е 2-3%, в Унгария е около 24%. В Щатите царевицата се търгува по 279 долара за тон, а в Унгария – по 227 долара за тон. На международните търгове не се предлага украинска царевица в момента. В България цената й върви по 340-360 лв. на тон без ДДС, докато преди година е търгувана около 480 лв. на тон. Спадът в цената е около 33% у нас, коментират от ССБ.
Фуражната култура – рапицата, е повишила цената си от началото на декември на европейския пазар. Прогнозните данни за тази година са за намаление с около 19 млн. т срещу 21 млн. през миналата година. Това е с 13% повече на годишна база и това ще наложи внос на техническата култура в ЕС. Вече цената е започнала за реагира нагоре и потребителите са започнали да се запасяват. Любопитно е, че цените на рапица и соя са взаимно зависими и се повишават едновременно. През тази реколтна година Китай е заявил, че ще купи до 55-60 млн. т соя, което на фона на лошата реколта в Аржентина разбуни духовете не само за тази култура, но и за рапицата и фуражната царевица, коментира Белопитова. Очаква се това да се отрази и на фуражната пшеница. В България рапицата се търгува в момента на около 680-700 лв. за тон без ДДС. За сравнение през миналата година по това време е цената е била около 750 до 900 лв. за т, което е около 10% спад. Канада е най-голям износител на рапица и затова обикновено тя диктува цените на суровината. В момента тя е 452 долара за тон.
При маслодайния слънчоглед се наблюдаваше драстичен спад до края на ноември м.г., а в началото на декември започна леко повишение. В световен мащаб бяха отчетени рекордни добиви на слънчоглед, а цената тръгна нагоре заради повишеното търсене. Основен купувач, за учудване на брокерите на този пазар, се яви Индия. На годишна база има спад на маслодайния слънчоглед, но от ССБ смятат, че трендът е обърнат. В момента в България цената е около 730-780 лв. на тон без ДДС. През февруари м.г. суровината се е търгувало по 850-920 лв. на тон, което е спад от 16% на тази култура. Съответно при олиото на борсата в Ротердам спадът е 13% на годишна база и в момента се търгува на нива от 1270 долара за тон. В България бутилка олио се търгува средно по 1,98 лв. бутилка от литър на едро, докато преди година цената е била 2,76 лв. Това е спад от 16% за година.
От ССБ съобщиха още, че с 19% е спаднала на годишна база цената на захарта и на двете борси – в Лондон, за рафинирана захар, и в Ню Йорк, където се търгува сурова захар. В момента цената на рафинираната захар в Лондон е 661 долара за тон и 577 долара за тон при нерафинираната захар в Ню Йорк. В България кг рафинирана бяла захар на едро в момента е около 1,77 лв. без ДДС.
Около 124 долара за барел върви световната търговия с петрол, което е увеличение около 35% на годишна база, съобщиха от ССБ. В края на февруари м.г. е бил 92 долара за барел.
Цените на бензин и дизел, търгувани на ССБ, силно зависят от транспорта, срока на доставка или плащане. В момента цената на дизеловото гориво е 2260 лв. за 1000 л без ДДС срещу 2173 лв. на 1000 л за бензина, без ДДС.
При металите се отчита също спад на годишна база, но не е за учудване, че повечето от основните суровини поевтиняха за година, коментират експерти от ССБ. Това е отражение на кризата и намаленото потребление, които рефлектираха в свито търсене. Спадът при калая е около 22%, при никела – 27% на годишна база.
Като цяло цените на суровините отбелязаха спад в началото на 2011 г., след това поевтиняване до края на 2012 г. и за началото на годината за почти всички стоки има повишаване на цените на почти всички стоки, коментира Васил Симов, директор на ССБ. По думите му като че ли 2012 г. стартира и при пшеница, и при метали , и при горива – навсякъде, но такава е картината на пазара. Не бива да се търсят други фактори.
В пресбюлетина на ССБ за първи път през февруари се появиха 9 позиции за дървен материал. Експертите на борсата изразиха надежда, че и през следващите месеци ще има борсови търгове за дървесина, ако сивата икономика не успее да пребори правилата на борсовата търговия. Първият търг на ССБ е продължил близо 3 часа и 31 фирми са реализирали покупка. Необходима е дори образователна работа, за да може все повече фирми да започнат да ползват услугите на ССБ.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване