03/02/12 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

Картонче от Държавна сигурност и някои дефекти на закона и обществото

Политическият консенсус се оказва по-важен от решения на Конституционния съд

Милиони страници доноси в досиетата. Снимка:архив на e-vestnik

Бел. ред.: Комисията по досиетата за няколко години провери хиляди хора от различни институции и власти. Сред разкритията имаше и очаквани данни за агенти на Държавна сигурност (ДС), имаше и изненади, може би най-голямата от които е за Светия синод на православната църква.
Но законът има някои очевидни дефекти. При разкриването на принадлежност към ДС той слага под един знаменател и офицери от службите, някои от които дори с високи чинове, заедно с хора, които са станали жертва на службите. Например Западноевропейският митрополит Симеон е уникален случай - той е бил офицер от ДС и член на БКП, както става ясно от досието му. Той е поставен наравно с други лица, някои от които са станали сътрудници без да разберат, и без да са подписвали декларации за сътрудничество (виж още по тази спорна тема тук).
Подобни жертви на закона имаше в различни среди през последните години. Един от скандалните случаи беше с писателя Виктор Самуилов, за когото има само т. нар. картонче за регистрация като агент - съдържател на явочна квартира. По това време той е бил в казармата, което никак не се връзва със съдържател на явочна квартира. Също така рождената му дата на картончето е друга. Няма подписана от него декларация за сътрудничество и др. документи. Но комисията по досиетата пуска името му наред с доказани доносници и офицери на ДС, като поставя вярната му рождена дата. Самуилов осъди комисията и тя премахна името му, но медийният шум вече беше минал и ефектът от това съдебно решение остана никакъв.

Възмутено реагираха и други засегнати от разкрити досиета, които не са подписвали декларации за сътрудничество, но са обявени за агенти, защото имат картонче. Такива бяха случаите с проф. Симеон Хаджикосев (виж тук) и др.

Комисията по досиетата обявява имената на хора като сътрудници на ДС в съответствие със закона, без да коментира и без да прецизира, например да прави разлика между доказани сътрудници с декларации и купища доноси, и тези, за които има само картонче - за които е възможно да са жертва на някогашната бюрокрация и службогонство в ДС.

Регистрацията като агент с картонче се оказва практика на някогашните офицери от ДС, които са изпълнявали някакви критерии и планове за вербуване на агенти. И са регистрирали като такива дори хора, които не подозират, и хора, които са отказали да сътрудничат. Привикали някого на разпит по някакъв случай, или да го разпитат след командировка или пътуване в чужбина, човекът отговаря уплашен на въпросите на офицера от ДС и хоп - регистриран като агент.

Сложността на проблема се състои в това, че същевременно има активни сътрудници на ДС, на които са прочистени досиетата и за тях са останали малко документи, основният от които е т. нар. картонче. Въпросът е - дали заради прочистените досиета трябва да изгорят и хора, които имат картонче, но не са били сътрудници? Сегашният закон изисква да ги обявят за такива.

Този дефект в разкриването на досиетата можеше да можеше да бъде прецизиран в закона, но това не стана. Конституционния съд отмени веднъж текст от предишния закон, според който всички с картончета са агенти, дори да няма други документи за тях. Но в новия закон от 2007 г., който е валиден в момента, този текст влезе отново, което е абсурд в законодателната практика. На това ненормално положение, което е обществен проблем, е посветен следващият коментар от нашия автор Георги Николов:

Презумпция за принадлежност към ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване