03/04/12 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Apple е най-скъпата компания в света, печели и най-много възхищение

За пети път поред компанията Apple оглави глобалното класиране на 50-те компании, предизвикващи най-голямо възхищение (World`s Most Admired Companies), на списание "Форчън", съобщи БГНЕС. Apple, чиято пазарна капитализация тази седмица за пръв път в историята надхвърли 500 милиарда долара, запази и мястото си на най-скъпа компания в света. В средата на февруари акцията на Apple за пръв път премина границата от 500 долара и стигна 545,18 долара – което е с една трета над стойността в началото на 2012 г.
Второ място в класацията на предизвикващите най-голямо възхищение компании зае Google, която при това стана лидер сред компаниите в онлайн сектора. На трета позиция е също IT компания – най-големият в света онлайн ритейлър Amazon. В петорката на лидерите са и компаниите Coca-Cola и IBM.
С пазарна капитализация от над 500 млрд. долара, ако Apple беше държава – нейният БВП щеше да е по-голям от този на Полша – 496,4 млрд., на Белгия – 469,3 млрд., Швеция – 458,9 млрд., Саудитска Арабия – 434,6 млрд. през 2010 г. Всъщност, ако се прибави произведеният брутен вътрешен продукт на Полша с този на Коста Рика – получената сума щеше да е по-малка от пазарната оценка на компанията, изчислиха от Световната банка. Сами 18 страни в света произвеждат БВП над 500 млрд. Толкова произвежда мегаполис като Чикаго за една година и два пъти повече от Маями или Сан Франциско. Пазарната капитализация на Apple обхваща всички банкноти в обращение в САЩ от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване