03/04/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

BP ще изплати 7,8 млрд. долара обезщетение за катастрофата в Мексиканския залив

Нефтената компания BP ще изплати 7,8 млрд. долара обезщетение на засегнатите от петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Договорката е постигната с организацията Plaintiffs' Steering Committee, която представлява интересите на хилядите компании, рибари, хотелиери, ресторантьори и собственици на жилища, които твърдят, че са пострадали сериозно от нефтения разлив. Все още обаче дела срещу BP водят американското правителство и няколко щата в района на залива. Според адвокатите на PSC тази сума е достатъчна, за да се обезщетят хилядите пострадали хора. "Споразумението е най-доброто възможно за най-голям брой пострадали хора", коментираха адвокатите.
От BP добавиха, че 2,3 млрд. долара от средствата ще отидат изцяло за възстановяване на риболовната индустрия в Мексиканския залив. Все пак от компанията категорично заявиха, че сделката не означава признаване на вина. Парите за компенсациите ще дойдат от фонда за обезщетения, в който има 20 млрд. долара. Средствата в него се набират основно от разпродажби на активи и разрешителни за извършване на дейност.
На 20 април 2010 г. експлозия на платформата Deepwater Horizon уби 11 служители и причини най-голямото екологично бедствие в историята на САЩ. В продължение на повече от месец във водите на Мексиканския залив се изляха около 4,9 милиона барела петрол. За да се справи със запушването на кладенеца и да почисти водите в залива, BP е похарчила близо 14 млрд. долара. От компанията са завели дела срещу доставчика на цимент за запечатването на сондажа и срещу оператора на разрушената платформа.



„Шеврон“ иска да проучва руска Арктика

Американската петролна компания „Шеврон“ обсъди с високопоставен руски служител възможностите на компанията в руската част на Арктика, към чиито ресурси се проявяват големи апетити, съобщи руското министерство на природните богатства. Заместник-министърът Денис Храмов е разговарял с директора на руския филиал на компанията Андрю Макгреън за проучването на Арктическия шелф. Към богатствата на руската част от Северния полюс проявяват интерес най-големите петролни компании. През август м.г. държавната „Роснефт“ подписа договор с американската ExxonMobil за проучвания в зоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване