03/04/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Гърция проучва моретата си за нефт и газ

През есента на 2012 г. Гърция ще знае със сигурност дали и къде в страната има нефт и природен газ. Това обяви заместник-министърът на енергетиката Янис Маниатис, предадоха гръцките медии. Осем водещи компании за сеизмични проучвания са изразили интерес да инвестират около 40 млн. долара за изследване на гръцките брегове и морета за залежи от изкопаеми горива.
През 1982 г. в Западно Катаколо бе открито находище от компанията ДЕП-АЕ, като предполагаемите количества петрол се оценяват на 3 милиона барела. Черното злато е на дълбочина 2400-2600 метра и отстои на около 3,5 километра от нос Катаколо, който се намира в южната част на полуостров Пелопонес.
Енергийното министерство потвърди, че има кандидати за провеждане на сеизмични и геоложки изследвания за възможни находища на нефт и природен газ в четири области в Западна и Южна Гърция. Това са базираната в САЩ ION Geophysical, норвежките TGS-NOPEC, Dolphin Geophysical и Petroleum Geo-Services (PGS), френските CGGVeritas, Spec Partners, Spectrum Geo Ltd и Fugro Multi Client Services. Участието в първата фаза на търга за подаване на обвързващи оферти надмина всички очаквания както по отношение на броя на участниците, така и по отношение на техния профил и показа силния интерес на глобалната петролна индустрия към ресурсите на Гърция. Приходите от подобни залежи за Атина ще бъдат особено добре приети с оглед на съкращенията и нарастващата безработица там.
В интервю за в. "Катимерини" Янис Маниатис каза, че резултатите от търга представляват силно послание по отношение на перспективите, които се отварят за гръцката икономика.
По-рано Маниатис отбеляза, че според първоначални оценки в залива на град Патра петролните залежи достигат 200 милиона барела, а в Катаколо – от 3 до 6 млн. барела. Все пак той посочи, че в момента се проверява доколко надеждни са тези първоначални оценки.
Управителят на префектура Западна Гърция Апостолос Кацифарас от своя страна отбеляза, че «наличието и евентуалната експлоатация на нефтени находища в Западна Гърция може да промени значително геополитическия статус на префектурата в международен план и тази възможност трябва бъде да разгледана своевременно». По-нататък той добави, че «евентуалната експлоатация на нефтените находища може да промени коренно не само икономическия и производствения профил на префектурата, но и екологичното равновесие в региона».
Кацифарас обърна внимание на три въпроса: първо, високата сеизмичност в региона, която изисква ясни гаранции за безопасността на целия проект, второ, туристическия характер на района около Катаколо, който не бива да пострада, и, трето, нуждата от защита на аквакултурите, които са значима експортно ориентирана производствена дейност за Западна Гърция.
20% от очакваните приходи на държавата ще бъдат връщани в региона за осъществяване на дейности и програми по опазването на околната среда посредством Зеления фонд, отбеляза от своя страна Маниатис.
Според предпочетения от гръцкото правителство подход сега ще бъде създадена комисия, която ще избере един или двама от осемте участници в търга, до края на април.
Първите приходи за държавата ще дойдат след приключване на сеизмичните проучвания и след като фирмите уточнят инвестициите си. Резултатите от изследванията ще бъдат продадени на сондажни компании.
Очаква се чрез проучванията да се разбере до каква степен оценките за богати резерви на газ и нефт в Йонийско море и на юг от остров Крит отговарят на истината.
Планът на правителството е първите сондажи да се осъществят в рамките на тази година, а приходите от добив на петрол да потекат към Атина преди края на десетилетието.
Маниатис заяви по-рано тази седмица, че очакваните приходи за държавата, ако запасите от нефт и газ бъдат доказани, ще възлязат на 10-15 млрд. евро в зависимост от количеството и качеството на резервите.
Преди около месец Кипър обяви, че в нейните териториални води са открити големи газови находища. Проучванията там започнаха през миналата година. През 2011 г. и Израел започна сондажи в Средиземно море на голямо газово находище, което може да обезпечи нуждите от газ на страната за десетилетия напред.
България за момента се надява в района на гръцкия град Комотини да бъде създадена инсталация, на която да се разтоварва втечнен природен газ, който да се доставя от арабските страни. Правителството ни разговоря и с Кипър за опциите за доставка на синьо гориво.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване