03/04/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Меркел договорила с десни премиери да не се срещат с Оланд, Берлин отрича

Социалистическата партия във Франция реагира остро на новината, че германският канцлер Ангела Меркел и още няколко десни лидери в Европа са се разбрали да откажат срещи с Франсоа Оланд, кандидата на партията за президент, предаде АФП. Говорител на канцлера опроверга пред агенцията информацията, която излиза днес в германския „Шпигел“, но изтече предварително още в събота. От нея става ясно, че Меркел и премиерите на Италия и Испания Марио Монти и Мариано Рахой са се договорили да не се срещат с Оланд, а към тях се е присъединил и британският им колега Дейвид Камерън. Според седмичника консервативните евролидери са били скандализирани от обявеното намерение на Оланд да предоговори, ако бъде избран, фискалния пакт на ЕС, който трябва да спаси еврозоната.
„Ангела Меркел прекали. Този бойкот не е приятелски. Освен това враждебността на канцлера има малък шанс да намери позитивен отзвук сред нашите съграждани, пише в комюнике Жан Кристоф Камбадели, национален секретар на френските социалисти. Той задава риторичния въпрос – кампанията на Меркел не се ли дължи на факта, че избирането на Оланд ще попречи на нейната „мания за икономии“. Не е ли притеснена тя, че Франция ще стане опорна точка на всичките онези европейски лидери, които негодуват тихо от това, се разсъждава още в комюникето.
На 6 февруари Меркел официално подкрепи Никола Саркози в битката му за втори мандат.
Тогава Оланд поиска среща с нея, но не получи отговор. От Берлин неофициално споменаха, че е възможна среща през май, отбелязва АФП.
Последното проучване на общественото мнение във Франция, публикувано вчера, сочи, че Саркози е загубил 3 пункта за две седмици и със своите 23% е далеч зад Оланд, водещ с 30,4 на сто. Според анкетираните на втори тур резултатът ще бъде 58% срещу 42% за Оланд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване