03/04/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Най-продуктивните градове в света са зад Океана

Доклад на Brooking Institution сравни брутния вътрешен продукт (БВП) на човек, както и промяната в равнището на безработица за 2011 г. спрямо 2010 г. в 200 от най-големите градове в света, предаде Си Ен Би Си. На тази база стана ясно кои са най-продуктивните мегаполиси. В изследваните селища се създава почти половината от световното стопанство, въпреки че населението в тях е едва 14% от световното. Като друг извод се вижда, че 90% от най-бързо развиващите се икономики са извън района на Северна Америка или Западна Европа. Градските райони в САЩ надминават средните за страната по отношение на икономически ръст. Те са специализирани в бизнес и финансови стоки и услуги, които показват най-добро изпълнение. Ако имате високо ниво на производителност на работник, обикновено ще се радвате и на по-висок стандарт на живот, коментира Алън Берубе, старши научен сътрудник в Brookings.
На първо място в Топ 10 е американският Хартфорд с БВП на човек от над 75 хил. долара. Градът е столица на щата Кънектикът, както и дом на някои от най-големите застрахователни компании в САЩ, сред които Aetna, Uniprise и Travelers. Наличието на тези фирми му е спечелило звучното прозвище „Застрахователната столица на света“. В последните няколко години обаче част от големите компании в застрахователния бизнес са напуснали града и са се насочили към по-евтините предградия.
Осло е втори в класацията с БВП от над 74 хил. долара на човек. Столицата на Норвегия е основана преди около хиляда години от крал Харолд Трети. През 17-и век по време на пожар е почти напълно унищожена. През 2010 и 2011 г. тя участва и в класацията за най-скъпи градове в света. Позицията й в листата е била втора, като единствено Токио я изпреварва. Разположена на морския бряг, скандинавската столица е идеална за компаниите от морския сектор, както и за тези, занимаващи се с търговия по вода. Осло е седалището на Stiftelsen Det Norske Veritas – общество, което издава разрешения на норвежките търговски плавателни съдове да извършват бизнес. Градът е и дом на Фондацията за научни и индустриални изследвания, в която работят 2100 души. Това дружество се явява най-голямата независима скандинавска изследователска организация.
Сан Хосе е под номер 3 в списъка. Въпреки че не е столицата на Калифорния, той осигурява над 68 хил. долара БВП на човек. Градът е разположен в южната част на залива Сан Франциско и е бил в епицентъра на технологичния бум през 1990 г. Дори днес неофициалното име на Сан Хосе е Столицата на Силициевата долина. Селището е толкова натъпкано с технологични компании, че се пръска по шевовете си. Adobe и Cisco Systems са само част от имената, които ръководят бизнеса си оттук. С офиси и сериозно присъствие в града са още Hewlett-Packard, IBM и TiVo. Големи работодатели се явяват още Kaiser Permanente и eBay.
Абу Даби е с БВП от почти 64 хил. долара и остава четвърти след производствените перли. Столицата на Обединените арабски емирства е единствената от региона на Близкия изток в класацията. Тя е разположена в района на Персийския залив, върху остров. Градът е бил отговорен за генерирането на 55% от БВП на ОАЕ през 2007 г. Селището е център на финансови институции от калибъра на Централната банка на страната и фондовата борса - Abu Dhabi Securities Exchange. То също се явява и най-големият производител на петрол с продукция от 2.3 млн. барела на ден за 2010 г.
Следващият град в класацията отново се намира в щата Кънектикът. Това е най-гъсто населеният Бриджпорт, който наброява над 144 хил. жители. БВП е бил над 63.5 хил. долара на човек. Градът е популярен с това, че е родното място на фризбито. Първият ресторант от веригата Subway също е открит именно в Бриджпорт. Важен източник на приходи е медицинският сектор. Като факт може да се отбележи, че трима от петте топработодатели са от тази сфера. Сред тях са медицинският център „Св. Винсент“, болницата „Бриджпорт“, People's United Bank, университетът на Бриджпорт и центърът по здравеопазване в града.
Цюрих е най-големият град в Швейцария. С БВП от над 63 хил. долара той е под номер шест в класацията. Градът е дом на някои от най-големите финансови институции в света, сред които се открояват Credit Suisse и UBS. Ниската данъчна ставка е силен притегателен инструмент за чуждестранните компании, като Google, Microsoft и IBM блестят с офиси там. Цюрих има едни от най-високите стандарти на живот в целия свят. Градът е надминат само от Виена в изследването на Mercer за качество на живот за 2011 г. Швейцарското селище се явява и дом на фондовата борса в страната, която е една от най-известните в света.
Столицата на САЩ Вашингтон е с БВП от почти 63 хил. долара. Няма нищо странно в това, че тя също е сред десетте най-продуктивни. Въпреки това градът беше известен с голямото разпространение на крек, която доведе до сериозна вълна на престъпност и съответно превърна града в Столицата на убийствата преди известно време. Постепенно престъпността е намаляла, а през 2011 г. убийствата са достигнали най-ниското равнище от 1963 г. Всички три лоста на управление са разположени в града, както и Световната банка, и Международният валутен фонд. Правителството е един от най-големите работодатели в града и осигурява над една четвърт от работните места. Лобистките фирми също имат множество офиси там. Петте най-големи работодатели, които не са свързани с политиката, са Джорджтаунският университет, университетът "Джордж Вашингтон", медицинският център „Вашингтон“, Детският национален медицински център и университетът „Хауърд“.
Стокхолм е столицата и най-големият град на Швеция, като БВП достига до почти 61.5 хил. долара на човек. Селището е финансовият център на страната и дом на едни от най-големите банки. Сред тях се открояват Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda Banken и Swedbank, както и някои застрахователни компании като Skandia, и Trygg-Hansa. От всички инвестиции на рисков капитал в държавата, над една трета са ситуирани в Стокхолм. Докато повечето от тях са в сферата на електрониката и информационните технологии, най-големите индивидуални вложения са в биотехнологиите, химикалите и индустрията. Седалището на H&M също е разположено там.
Бостън е следващият американски град в листата с БВП над 60 хил. долара. Столицата на Масачузетс е дом на такива висши учебни заведения като Харвард, Бостънския университет и Масачузетския технологичен институт. Студентите, посещаващи организираните курсове, създават около 4.8 млрд. долара приходи годишно за икономиката на града. Бостън е дом и на такива печеливши фирми като Liberty Mutual, Gillette и Bain Capital.
Сан Франциско е с БВП над 58.7 хил. долара. Градът е културен център на Калифорния и любима дестинация за туристи от цял свят. Именно тази индустрия е най-големият работодател в частния сектор и заработеното в бранша се изчислява на около 7.8 млрд. годишно. След 1990 г. икономиката на града е положително повлияна също и от близостта му със Силициевата долина. През новото хилядолетие градът е привлякъл хиляди професионалисти от сферата на технологиите. Целогодишният мек климат също помага за просперитета на Сан Франциско.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване