03/04/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Напрежение в Южен Кавказ заради Иран

Франс прес

Осуетен антиизраелски атентат в Грузия, азербайджанско-ирански търкания по повод оръжейни продажби… В Южен Кавказ отеква твърде силно отзвукът от напреженията около съседен Иран, отбелязват аналитици. Заплахата от израелска атака срещу иранските ядрени обекти нараства и трите бивши съветски републики в Южен Кавказ - Грузия, Азербайджан и Армения, са разтревожени от перспективата евентуален военен удар да дестабилизира бездруго рисковия регион.

“Както винаги, появи ли се смут в отношенията между най-значимите сили край Кавказ, това засяга и самия Кавказ”, забелязва Сванте Корнел, директор на изследователските програми в Института за Централна Азия и Кавказ. Така например Азербайджан, който поддържа добри отношения с Израел и наскоро купи там оръжия за 1,5 милиарда долара, отхвърли в сряда критики от страна на Иран - Техеран заподозря, че еврейската държава, негов заклет враг, иска да използва кавказкия си съюзник за “терористични акции” срещу Ислямската република.

В средата на февруари Техеран вече обвини Баку, че сътрудничи на израелските разузнавания и е съдействал за убийствата на ирански ядрени учени през последните години. Ехото от напреженията между Израел и Иран наистина отеква в Кавказ - това сочат и редица осуетени напоследък заговори, скроени в Техеран според израелския кабинет.

Грузинската полиция заяви в началото на февруари, че е обезвредила бомба, заложена близо до посолството на Израел. В Азербайджан пък бяха извикани за разпит лица, заподозрени, че са подготвяли нападения срещу израелци.

Русия и Западът водят борба за влияние в Южен Кавказ още от разпадането на Съветския съюз, но регионални сили като Иран и Турция също имат амбиции там. “Откакто Съветският съюз се разпадна, Иран се стреми да сложи ръка на Азербайджан”, заяви пред АФП Вафа Гулузаде, бивш съветник в президентската канцелария на тази страна с пребогати горивни ресурси.

Твърде значителното азерско малцинство в Иран усложнява още повече отношенията между двете държави. “Азербайджан се тревожи от наплив на бежанци, в случай че се дестабилизира ситуацията (в Иран), тъй като вече е имал подобни проблеми с маси преселници вътре в страната”, обяснява Лоурънс Шийтс, експерт към Международната кризисна група.

Войната между Азербайджан и Армения за контрол върху Нагорни Карабах - азербайджанска територия, в която преобладава арменското население, взе 30 000 жертви през периода от 1988 до 1994 г. и предизвика вълни от стотици хиляди бежанци. Независимо от примирието Баку не крие желанието си за реванш.

От своя страна Грузия - съюзник на САЩ и страна-транзитьор на азербайджански петрол и газ за Европа, се страхува нейната “стратегическа роля” на енергиен партньор да не я превърне в мишена в случай на “война в Иран”, подчертава грузинският анализатор Сосо Цинцадзе.

Тбилиси се опасява и от друго - че Русия, нахлула в страната през август 2008 г., за да отблъсне грузинските сили след техния опит да си възвърнат контрола върху проруския сепаратистки регион Южна Осетия, може да се възползва от евентуалния ирански конфликт и отново да навлезе на грузинска територия.

Накрая, Армения, която не поддържа връзки със своите съседки Азербайджан и Турция, полага обаче усилия да развива добри отношения с Иран и Русия. “Всяка ескалация на ситуацията в Иран води до реални рискове за всички държави от Южен Кавказ”, резюмира Цинцадзе.

БТА

Публикувана на 03/04/12 22:03 http://e-vestnik.bg/14091/naprezhenie-v-yuzhen-kavkaz-zaradi-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване