03/04/12 19:04
(http://www.klassa.bg/)

НЗОК: Здравното министерство не направи необходимото за поевтиняване на лекарствата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) само плаща, без да има влияние върху механизмите за формиране на цените на лекарствените продукти и тяхното ниво на заплащане. Това заяви вчера в свое официално становище екипът на касата. Огласената позиция е в отговор на предупреждението за нови уволнения, което бе отправено от здравния министър Стефан Константинов. "Всеки, който не си върши добре задълженията, се разделя с поста си“, заяви в събота Константинов. Поводът бе пропускът на Националната здравна каса в продължение на една година да договори по-изгодни цени за лекарствата, които осигурява.
Здравната каса е независима финансираща здравеопазването институция, работеща по законите, утвърдени от българския парламент, и изпълняваща политиките на Министерството на здравеопазването, припомнят от ръководния й екип. Институцията няма законодателна възможност да договаря цените и нивото на заплащане на всички лекарствени продукти, които плаща от вноски на здравно осигурените граждани.
Цените и нивото на заплащане на лекарствата от НЗОК до края на 2011 г. се определят от две междуведомствени комисии към комисията по цени и комисията по позитивен лекарствен списък, които по-късно се обединяват. В същото време на касата е оставена единствено възможността да заплаща стойностите, определени от двете комисии към министъра на здравеопазването, се посочва още в позицията на фонда. Оттам правят и кратка ретроспекция, от която става видно, че през последните две години НЗОК е направила няколко предложения за промени, които да й дадат възможност да договаря по-ниски цени на лекарствата, но те не са отразени в направените нормативни промени. В резултат към момента касата може да договаря само лекарства, които се заплащат 100% от фонда и са без аналог. Това е друг голям проблем, който пречи на фонда да договори отстъпки от цените на всички продукти, а действащите наредби не предлагат механизъм, с който да се задължат фирмите да участват в процес на договаряне и да дават отстъпки, допълват от екипа на НЗОК. Оттам са категорични, че ако Министерството на здравеопазването се е съобразило с дадените му предложения, това е щяло да доведе до намаляване на цените на лекарствата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване