03/04/12 14:09
(http://radiomilena.com/)

Продават прочута картина на Пикасо

Известната картина на Пабло Пикасо „Дете с гълъб“, която е била показвана през 70-те години на ХХ в. в музеи във Великобритания, бе обявена за продажба с цена от 50 милиона лири стерлинги, съобщава британския седмичник „Сънди таймс“, цитиран от агенция КРОСС. Междувременно авторитетната аукционна къща „Кристис“ потвърди своето участие в търсенето на купувачи на значимата творба на испанеца.

Пикасо създава платното си „Дете с гълъб“ в Париж през 1901 г., когато е на 20 години. Тази картина е една от най-ранните творби на художника, но оказва изключително въздействие върху твореца, след като тази тема присъства в неговата работа почти до края на живота му. През 1949 г. именно тази тема става прототип на създаването на прословутата картина „Гълъбът на Пикасо“, която в последствие става „лого“ на Световния конгрес на мира. По-късно видоизменена става един от най-разпознаваемите символи в света.

Един от първите собственици на платното е добре известния британски индустриалец и колекционер Самуел Куртолд. След смъртта му през 1947 г. тя преминава като наследството на светската дама Кристабел Аберконю, за да пристигне в Националната галерия в Лондон през 1974 г., когато е изложена като музеен експонат за пръв път.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване