03/04/12 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Путин се избра за президент

Владимир Путин обявява победата си. Снимка: ридус

Владимир Путин обяви изборната си победа пред над 100 000 поддръжници на митинг пред Кремъл, като заяви, че гласувалите за него са помогнали да бъдат парирани опитите на враговете на страната да разтурят държавата и да се узурпира властта, предаде АФП. „Ние показахме, че нашият народ може лесно да различи желанието за нещо ново и да обновяването от политическите провокации, които има само една цел – разпадане на руската държава и узурпиране на властта”, каза Путин.

“Ние спечелихме открити и честни избори. Благодаря на всички казали ‘да” на велика Русия”, каза просълзеният Путин. Представяйки Путин на събралото се множество на Манежния площад, президентът Дмитрий Медведев заяви: „Днес е един много добър ден, благодаря, че сте тук, че сте с нас, благодаря, че подкрепихте нашия кандидат. Нашият кандидат уверено води. И не се съмнявам, че ще победим. И тази победа е много нужна на всички ни.”

Владимир Путин печели президентските избори в Русия с над 64% от гласовете при над 60 процента изборна активност, сочат последните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това означава, че Путин печели още на първи тур. На второ място е лидерът на КПРФ Генадий Зюганов с около 17%. Предприемачът Михаил Прохоров и лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски събират по около 7,5%. Пети е лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов.

Митингът за изборната победа на Путин. Снимка: ридус

Според неправителствените организации “Голос” и “Лига на избирателите” изборните нарушения в цяла Русия са били няколко хиляди. В деня на гласуването в ЦИК са подадени 86 жалби. Според “Голос” нарушенията на национално ниво са били над 5000. “Стана напълно очевидно, че нарушенията са напълно неоспорими и са оказали значително влияние върху вота”, заяви блогърът и опозиционер Алексей Навални.

Михаил Прохоров не смята, че президентските избори в Русия са били честни, но е решил да се кандидатира, за да може да създаде платформа за нова политическа партия, предаде Интерфакс. „Съзнателно се реших да играя по чужди правила. Не смятам тези избори за честни, но приех това предизвикателство”, каза Прохоров. „Ние създадохме платформа, за да формираме нова политическа сила – партия, която ще обедини социално активните граждани и мислещите хора”, добави независимият кандидат. Прохоров подчерта, че след изборите не смята да приема някаква държавна длъжност.

Кандидатът за президент на Русия на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Генадий Зюганов заяви, че не признава резултатите от изборите за държавен глава за честни и справедливи. Според предварителните данни на ЦИК Зюганов се нарежда на второ място след Владимир Путин, който печели още на първи тур. „Не мога да призная резултатите нито за честни, нито за справедливи, нито за достойни”, каза Зюганов, коментирайки първите резултати. Според него честни са тези избори, при които има диалог между властта и опозицията. Той напомни, че Путин е отказал да води дебати с опозиционните кандидати.

Ръководителят на предизборния щаб на Владимир Путин Станислав Говорухин заяви, че президентските избори са „най-чистите в цялата руска история. „Това са най-чистите и прозрачни избори в цялата история на Русия”, каза Говорухин по време на пресконференция в Москва.

Той посочи, че твърденията на опозицията за съществени нарушения по време на президентските избори са необосновани. „Не забелязахме никакви нарушения. Президентските избори в Русия могат да бъдат използвани за пример на други страни”, заяви наблюдателят от Сърбия Наташа Радулович по време на пресконференция в Международния информационен център в Москва

Комунистическата партия съобщава за над 3200 нарушения по време на изборите за президент на Русия. До 17.00 часа московско време наблюдателите на КПРФ са регистрирали над 3200 нарушения, което е ...

Публикувана на 03/04/12 22:07 http://e-vestnik.bg/14099/putin-se-izbra-za-prezident/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване