03/04/12 08:10
(http://radiomilena.com/)

Русия избира „Путин или НЕ“

Малко повече от 109 947 000 граждани на Русия могат да гласуват на президентските избори днес
На територията на страната живеят почти 108 138 000 избиратели, останалите се намират в чужбина,предава actualno.com.
В сравнение с изборите за парламент броят е намалял с 35 000. Приготвени са 111 072 000 бюлетини. За гласуване в чужбина са изпратени 1,3 млн. бюлетини. На територията на Русия ще бъдат отворени над 94 000 изборни секции. За избирателите, които нямат регистрация по местожителство на територията на Руската федерация, извън пределите й ще работят 995 секции.
За руските граждани, намиращи се зад граница, ще бъдат отворени 384 секции в 147 страни. Изборите в 83-те субекта на Руската федерация ще продължат от 8,00 до 20,00 ч. местно време. Страната, разположена в 9 часови зони, ще гласува почти денонощие (22 часа).
До 2010 г. територията на Русия се разполагаше в 11 часови пояса. През март 2010 г. с постановление на правителството броят им бе намален до девет. През 2011 г. беше сменена и терминологията – часови зони, вместо часови пояси. Часовата зона е част от територията на Руската федерация, на която действа единно време, устновено от правителството на федерацията. Московското време служи за изходно време при изчисляването на местното.
Кандидатите са петима: настоящият премиер Владимир Путин от управляващата партия „Единна Русия“, лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов, либералдемократът Владимир Жириновски, независимият Михаил Прохоров и лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов.
Избирателите трябва да поставят на бюлетината знак в квадратчето срещу името на предпочитания от тях кандидат. Ако на първи тур никой от претендентите не спечели над 50 на сто от гласовете, по-късно този месец ще се състои балотаж между класиралите се на първо и второ място.
Избраният президент ще встъпи в длъжност в началото на май. Според анкета на Центъра „Левада“ – най-голямата независима социологическа агенция в Русия – 66 процента от руснаците, които заявили, че ще участват в изборите и са направили своя избор, ще подкрепят Владимир Путин.
Същата анкета, осъществена от 17 до 20 февруари, предвижда 15 на сто от гласовете за Генадий Зюганов, следван от Владимир Жириновски с 8 на сто, Михаил Прохоров с 6 на сто и Сергей Миронов с 5 процента. Следват кратки биографични справки за кандидатите, предаде Ройтерс.
ВЛАДИМИР ПУТИН (на 59 години, премиер) Дългогодишен офицер от КГБ, служил в Източна Германия. След падането на Берлинската стена се връща в родния Санкт Петербург и започва политическа кариера.
През 1996 г. се премества в Москва и бързо се издига във властта – оглавява Федералната служба за сигурност, а после става премиер и и.д. президент след оставката на Борис Елцин в края на 1999 г. От март 2000 до март 2008 г. е президент на Русия в два поредни мандата, разрешени от руската конституция. Посочва за свой приемник на президентския пост протежето си Дмитрий Медведев, който е настоящият президент.
ГЕНАДИЙ ЗЮГАНОВ (на 67 години, председател на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация) Бивш гимназиален учител по физика и математика. По съветско време се издига като апаратчик в КПСС. Оглавява руската компартия от 1993 г. Кандидатира се три пъти за президент и всеки път се класира втори. Най-близо до Кремъл е през 1996 г., когато е победен от Елцин на балотаж. Зюганов губи президентските избори от Путин през 2000 и от Медведев през 2008
ВЛАДИМИР ЖИРИНОВСКИ (на 65 години, председател на Либералдемократическата партия на Русия) Известен с ярката си националистическа реторика. Роден е в Казахстан и има учена степен по тюркология. Класира се трети на изборите за президент на Русия през 1991 г., месеци преди разпадането на СССР, на които победител е Елцин. През 1993 г. партията му печели една четвърт от гласовете на парламентарните избори и предизвикват опасения от зараждането на екстремистки национализъм в Русия. Цветистите му изявления и невъздържано поведение привличат мнозина руснаци, но напоследък той е възприеман не толкова насериозно. Неуспял кандидат-президент през 1996, 2000 и 2008 г.
МИХАИЛ ПРОХОРОВ (на 46 години, независим) Според класацията на сп. „Форбс“ е трети по богатство в Русия с активи от 18 милиарда долара. Притежава предприятия за добив на алуминий и злато, финансови институции, както и баскетболния отбор „Ню Джърси нетс“. Миналата година за кратко оглавява партия, подкрепяна от Кремъл. Сега твърди, че след изборите ще създаде своя партия. Кампанията му бе насочена към хората, на които Путин е втръснал, но шансовете му намаляват заради неприязънта на хората към олигарсите, обогатили се по време на дивата приватизация през 90-те години. Освен това мнозина смятат, че той се явява на изборите като подставено лице на Путин.
СЕРГЕЙ МИРОНОВ (на 59 години, лидер на „Справедлива Русия“, бивш председател на Съвета на федерацията) Произхожда от Санкт Петербург, където през 90-те години е депутат в градския съвет. Години наред е работил като геофизик в Монголия. Неговата социално ориентирана партия е смятана за креатура на Кремъл, чиято цел е да бъде безопасна алтернатива на управляващата „Единна Русия“. Оглавява горната камара на руския парламент от 2001 до 2011 г., като малко преди изборите през декември е свален от поста. Съперник е на Путин в президентските избори през 2004 г., когато заявява, че е влязъл в надпреварата всъщност за да помогне за победата на Путин.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване