03/05/12 01:19
(http://e-vestnik.bg/)

Би Ти Ви спря предаването „Отпечатъци”. Да се готви ли и Слави Трифонов?

Предаването „Отпечатъци” по Би Ти Ви беше излъчено за последен път в неделя, обяви водещата Мира Баджева в ефир.
Това беше едно от трите предавания, посочени лично от премиера Борисов, чe не дават мира на правителството. „От понеделник до петък е Слави Трифонов, в събота - Светла Петрова, в неделя - Мира Баджева, каза премиерът Борисов в ефира на Би Ти Ви в един сутрешен блок и поиска поне един ден от седмицата тази телевизия да остави на мира правителството.

Най-напред беше спряно предаването на Светла Петрова „Сеизмограф”. То беше преместено в по-ранен час, за да го гледат по-малко зрители, в резултат на което водещата Светла Петрова напусна възмутена и обяви, че в телевизията има цензура и постоянно са й извивали ръцете.
След това предаването „Отпечатъци” на Мира Баджева също беше преместено в неделя от 8,00 часа, за да го гледат по-малко хора, но тя не напусна, продължи почти година до тази неделя за последно.

По подобен начин преди повече от 2 години премиерът се оплака и в ефира на Нова ТВ - „Сутрин ме почва Милен Цветков, вечер ме свършва Слави Трифонов”. В резултат Нова ТВ се раздели с водещия Милен Цветков и той се върна там на екран след дълга пауза, с късно следобедно предаване „Часът на Милен Цветков”, в което вече не е толкова критичен към управляващите.

Чрез публично изразено недоволство (а вероятно и не само публично) премиерът Борисов разчиства предавания и водещи.
Въпросът сега е - да се готви ли и Слави Трифонов? Само той остана…

Разбира се, всичко това става съвсем дискретно. Никой не е уволнен. Просто го поставят в такива условия, че сам да се откаже да прави предаване. Мира Баджева отказва коментар и насочва към страницата си във Фейсбук, където е написала, че решението за спирането на предаването е нейно, по лични мотиви. Тя щяла да се отдаде на други проекти. Изказва и благодарност към шефката на новините на бТВ Люба Русева.

Източници от бТВ казаха за e-vestnik, че договорът на Баджева с телевизията е изтекъл преди повече от два месеца и тя работи без договор до тази неделя, с много ограничен бюджет и по-тежки финансови условия.
Каквито и да са причините, още едно критично предаване по-малко.

Сегашната власт натика страната на дъното в класациите за свобода на печата на „Репортери без граница” и „Фридъм хаус”. Освен че е на опашката на страните от ЕС, дори след Унгария, тя е по-назад и от страни от Третия свят. И положението става все по-лошо. Почти не останаха коментарни политически предавания, за сметка на шоупрограми, което е пагубно за обществото.

Вестниците почти без изключение обслужват Борисов. Дори временната вестникарска война е само привидна, нападнатите от медиите на Пеевски вестници “Труд” и “24 часа” нито са толкова критични към властта, нито имат перспектива като независими издания.

Сега в ролята на критик на властта ще бъде основно „Шоуто на Слави”. Докога ли ще го търпят?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване