03/05/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Започват плащанията за земи в екомрежата „Натура 2000“

Плащанията за обработваеми земеделски земи, които попадат в екологичната мрежа „Натура 2000“ и се финансират от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), започват през следващата седмица, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на форум „Агросекторът и еврофинансирането“ . За компенсаторно плащане на мярка 213 са подадени около 2400 заявления за 790 хил. дка. Предвижда се стопаните да получат около 3 млн. евро субсидия. Средствата се отпускат на фермери, които не провеждат земеделски дейности в определени периоди от годината, за да не нарушават екоравновесието в живота на местни птици и животни, както и за запазване на ценни растителни видове. В момента около една трета от територията на страната, или близо 38 млн. дка, влизат в териториалния обхват на „Натура 2000“.
За 2011 г. в сметките на земеделските стопани и производители по първи стълб - директни плащания и агроекология, имаме разплатени близо 931,17 млн. лв., съобщи Васил Грудев, зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). По думите му агроекологичната мярка е алибито за Европейската комисия, за да успее да задържи високи нивата на подпомагане в агросектора. „Мярката 214 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за агроекологичните плащания стартира изключително зле в България. Едва през 2011 г. успяхме да се отлепим от дъното на усвояване на средства по тази мярка. Над 20 млн. лв. са разплатени по нея“, посочи Грудев. Експертите във фонд „Земеделие“ смятат, че всяко модерно стопанство в страната няма да има проблеми с изпълнението на компонентите от т. нар. позеленяване, предвидено в новата селскостопанска политика на общността.
Има завеса, спусната над ПРСР за следващия програмен период. Ние като разплащателна агенция имаме няколко сериозни проблема, пред които ще се изправим. Един от тях е времето“, посочи Грудев. Необходимо е да се направи нова интегрирана система или да се пренастрои старата, но експертите не са сигурни, че ще успеят се справят до началото на 2014 г., когато стартира новият програмен период на земеделската политика.
9,895 млрд. евро са парите за следващия програмен период за втори стълб на Общата селскостопанска политика за всички страни - членки на ЕС. Тези средства ще се разпределят на база „обективни критерии”, като заетост, БВП, производителност и др., съобщи на форума Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните. По думите й България не трябва да пада под договарянето на 3,2 млрд. евро за земеделие. „Много е важно какви са обективните критерии за разпределението на тези средства по втори стълб”, отбеляза Боянова. Тя обясни, че за новия програмен период могат да се направят тематични подпрограми. От друга страна, ние сме категорично против да се отделят 5% от бюджета на програмата за всяка една страна като резерв за неизпълнение на проекти от Европейския земеделски фонд, тъй като тези пари ще бъдат изгубени. Както подчерта Боянова, не може да се обвързва финансовата дисциплина и не бива да ни бъде налаган такъв процент при прилагането на реформите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Зам.-министърът на земеделието съобщи още, че през следващия програмен период всички оперативни програми ще са в обща стратегическа рамка – за всяка страна членка ще се подписва договор за партньорство и програмата за селските райони ще трябва да е част от всички останали програми за страните, т. е. ще трябва да има пълно съответствие с другите програми, обясни Боянова.
Приключват финалните преговори с Европейската комисия за създаване на гаранционен фонд към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), който ще обезпечи кредити за около 1,3 млрд. лв. Предстоят преговори с търговски банки за стартиране на заемите на фермерите. По ПРСР досега са договорени 52%, платените средства възлизат на около 38%, съобщи Боянова. Със седмото изменение на ПРСР е договорено прехвърляне на суми към три мерки с най-голям интерес, като само към „Млад фермер” ще се пренасочат още 40 млн. евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване