03/06/12 16:56
(http://www.klassa.bg/)

Opel Ampera и Chevrolet Volt станаха коли на Европа за 2012 г.

Журито на конкурса „Автомобил на годината“ определи Opel Ampera и Chevrolet Volt за коли на Европа за 2012 г., съобщиха организаторите на състезанието. Съвместно те грабнаха победата с по 330 точки. Volkswagen Up! остана втори в надпреварата с 281 точки, докато Ford Focus събра 256 и остана на третата позиция. Оказа се, че Opel и Chevrolet са предложили добре обмислени продукти, разработени след години усилена работа от страна на General Motors. Те са първият пример за електрически автомобили с разширен обхват. Ще бъдат пример и за другите подобни коли, които ще последват тези модели, смятат от журито. Заради страховете на потенциалните потребители от изчерпване на електрическата енергия, задвижваща автомобилите, е необходим и друг независим източник на мощност. В този случай това е бензинов двигател 1.4, който работи в полустационарен режим. Балансът между икономичното електрическо задвижване и двигателя с вътрешно горене осигурява на потребителите нормално ежедневно използване на колата. При нормално шофиране батерията би осигурила достатъчно енергия за около 60 км, след което на помощ ще се включи и другият двигател.
Освен Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volkswagen Up! и Ford Focus сред финалистите попаднаха и Citroën DS 5, Fiat Panda, Range Rover Evoque и Toyota Yaris, които се оказаха сериозни съперници. Основните критерии бяха свързани с иновациите и стойността на машините, но безопасността, качеството и дизайнът също имаха важно значение. Претендентите за кола на годината бяха общо 35 модела.
Победителите в конкурса бяха наградени при откриването на традиционния Автомобилен салон в Женева пред журналисти. Самото събитие започва официално на 8-и и ще продължи до 18 март. Очаква се автосалонът да привлече над 700 хил. посетители. Различните щандове на компании ще надхвърлят 250. На изложението ще участват повечето световни автомобилопроизводители, някои от които ще покажат иновативни модели коли, както и специализирани системи. Например от Mitsubishi Motors ще представят хибридната си система на базата на електрическо задвижване. Тя ще бъде демонстрирана в модела Outlander P-HEV. Очаква се до края на фискалната 2012 г. този хибрид да се появи и на пазара.



GM ще плати 320 млн. евро за 7% от Peugeot
General Motors ще плати 320 млн. евро за закупуването на 7% от акциите на френския автопроизводител Peugeot SA, предаде Ройтерс. Припомняме, че фирмите ще си спестят поне 2 млрд. долара при съвместните действия. Освен това до края на 2016 г. те ще представят най-малко 4 модела на машини, проектирани и изработени съвместно от гигантите. Сътрудничеството обаче може да бъде прекратено предсрочно, ако някой от конкурентите на GM закупи над 10% от акциите на Peugeot.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване