03/06/12 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Антоний Гълъбов: Не съществува дъно, до което да се спрем

Антоний Гълъбов. Снимка: личен архив

Антоний Гълъбов е роден през 1964 г. Завършва  социология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работил е в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 г. - в Института по социология към БАН. От 1998 г. е експерт в асоциация “Прозрачност без граници”, преподава в Нов български университет.

- Един социолог брани ли се от собствените си партийни убеждения и какви са вашите?

- Аз смятам, че голяма част от социолозите имат партийни зависимости, а не убеждения. Нормално е всеки от нас да има собствените си политически разбирания. Но това е позиция, а не принадлежност, не зависимост - което се случва да наблюдаваме.

- Вие говорите ли за вашите убеждения или ги пазите?

- Аз смятам, че моите убеждения достатъчно ясно се разчитат в позициите, които заемам.

- Досега като че ли сте бил критичен към всички управляващи. Това създавало ли ви проблеми?

- Зависи какво означава „проблеми”. Това, което усеща човек, който е критичен към управлението, е, че не му се обръща внимание, че това, което той казва, остава глас в пустиня. Това е най-осезаемият вид ефект, разбира се, това има и други измерения, свързани с известно отместване встрани – по отношение на медии, по отношение на достъп на информация. Но с това се привиква, това не е проблем.

- Кога най-силно сте усещали това?

- По време на управлението на Жан Виденов беше най-силно, поне по отношение на хора на мен.

- През 2008 г. предупредихте за установяване на олигархия по време на тройната коалиция. Ако при всяка власт има силни на деня, сега има ли кръг около новите управляващи?

- България беше тласната към олигархичен модел на развитие още през 2001 г. Самият политически проект беше такъв. Просто тройната коалиция установи трайната олигархия. Това е режим, в който имате управление на група хора, които си купуват властта. За разлика от аристокрацията, при който модел има хора, които са родени с властта. Разбира се, има тенденция към установяване на олигархична система в последните 10 години. Много ясно се вижда това. Имаме много ясно изразени интереси на монополи, имаме усилие за влияние върху политическия процес от тяхна страна. Обобщено казано - имаме всички белези на подобен тип политическа система.

- А в днешно време каква е ситуацията?

- След 2009 г. имаше пренареждане на пластовете, имаше разместване на тези кръгове във властта, тъй като те се бяха вкоренили достатъчно добре през изминалите години. И виждам, че те отново са в това състояние, добре отстояват интересите си. Разликата е в друго, разликата, е че все повече хора виждат това.

- Какво смятате за множеството хора с липса на политически опит в управлението на ГЕРБ?

- ГЕРБ се опитват да отговорят на обществените очаквания, да следват общественото мнение, а доминиращото обществено мнение е, че трябва да се сменят хора. В състава на сегашното народно събрание над 60 % от депутатите влизат за първи път. България не е толкова голяма, че да има много хора с политическа подготовка. Естествено е да се появяват цели потоци от хора без политически опит. Важното е, че много ясно, две години и половина след началото на управлението, се вижда развитие в две посоки. Има хора без политически опит, които постигнаха ниво на компетентност, други бяха дошли от други партии, но се оказа, че не стават за работата, за която бяха назначени. Така че проблемът не е в липсата на политически опит, а по-скоро в липсата на развитие.

- Наскоро излезе изследване, според което българският премиер се нарежда на първо място по рейтинг. Ще се задържи ли той този рейтинг и на какво се държи?

- Със сигурност на това, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване