03/06/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Запълнете пропастта

Неравенството става все по-голям проблем в цял свят. Има обаче лекарства срещу него

сп. Форин полиси

Икономическото неравенство изглежда е тема номер едно на глобалните дебати. Дори на срещите на Световния икономически форум в Давос, на които милиардери сравняват чий самолет е по-голям, разговорите се изместиха от взаимните поздравления към отрезвяващи теми като например откъде ще дойдат следващите 600 млн. работни места.

Голямото безпокойство е, че икономическият растеж и неравенството вървят ръка за ръка като поничките и сърдечните удари. При това не само в богатите страни, а и навсякъде в развиващия се свят. Това безпокойство със сигурност е оправдано - онези развиващи се икономики, които се представят по-добре от останалите през последните десетилетия, като цяло също отчитат огромно разширяване на пропастта между бедни и богати. Този проблем обаче може да бъде решен и се решава в няколко големи страни.

Въпросът е дали правителствата имат съответната политическа воля. Нека спрем, за да направим едно уточнение. Особено важно е да бъде правено разграничение между неравенството между държавите и неравенството вътре в самите държави. Експлозивният растеж в Азия наред със слабия в Европа и Северна Америка почти със сигурност намалява разликата в средните доходи между отделните страни.

Като изключим обаче няколко знакови примера, неравенството вътре в развиващите се държави нараства рязко от 80-те години на XX век. По един стандартен критерий - Gini Index, неравенството се е увеличило с около една пета в Индия и Китай. При това най-богатите са станали още по-богати. През 2002 г. в Индия са живеели четирима милиардери (в доларово измерение); днес те са 55. През 2002 г. в Китай е имало само един милиардер. В последната класация на списание “Форбс” техният брой беше 115 - повече отколкото в Германия, Франция и Япония взети заедно. Трябва ли да ви вълнува това? Отговорът не е толкова прост, колкото бихте могли да предположите.

Бързото увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) в нововъзникващите пазарни икономики до голяма степен обяснява защо в бедност живеят най-малко половин милиард души по-малко, отколкото през 80-те години на XX век. Така че ако бързите темпове на увеличаване на богатството не могат да бъдат поддържани, освен ако несъразмерен дял от допълнителната стойност не отива при богатите и ако приливът не носи повече или по-малко всички лодки, то тогава крещящото неравенство едва ли е най-лошият от всички възможни светове. Иначе казано: повечето хора, може да се предположи, ще предпочетат трохите от един много голям пай пред тънко парче от един малък пай. И като цяло те са именно в първото положение.

Едно е да се каже обаче, че нарастващото неравенство не е спряло издигането на най-долния слой в йерархията на човешкото общество, а друго - че това трябва да е дребен повод за безпокойство в контекста на един бърз икономически растеж. При равни други условия повечето от нас ще предпочетат да живеят в общество, което инвестира в увеличаване на мобилността нагоре в йерархията за тези, които са способни, и споделя богатството с онези, които не са. При това други неща не са равни - в нововъзникващите пазарни икономики дори преразпределението на скромни количества от имащите към нямащите ще доведе до сериозно повишаване на жизнения стандарт на нямащите.

Следователно е добра новина, че бързият растеж мирно съжителства с намаляващото неравенство в една голяма нововъзникваща пазарна икономика. Тази страна е Бразилия, където през периода 2000-2008 г. доходите на най-бедните 20% от населението  нарастваха годишно средно с по 6 на сто, при увеличение от 2 процента за най-богатите 20 на сто. Как успя Бразилия да намали пропастта между бедни и богати, когато нито Китай, нито Индия дори не се доближи ...

Публикувана на 03/06/12 22:11 http://e-vestnik.bg/14119/zapalnete-propastta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване