03/06/12 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди: Излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до ефекта на доминото

Излизането на Гърция от еврозоната ще бъде както бедствие за гръцкия народ, така и ще доведе до ефекта на доминото. Това посочи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу в интервю за австрийския в. "Ди Пресе". "За гръцкия народ това би било бедствие. Знаем какво се случи с населението на държавите от Южна Америка, когато те фалираха. Освен това за първи път ще бъдем изправени пред фалит с тежки последици в държава - членка на валутния съюз. Това ще предизвика ефект на доминото", казва Барозу, прогнозирайки, че излизането на Гърция от еврозоната няма да намали разходите по спасяването й. "Тогава ще бъдем длъжни да увеличим помощите си за другите страни от еврозоната, ако Гърция излезе от нея", допълни председателят на ЕК. Той обаче е уверен, че Гърция ще преодолее кризата.
Според Института за международни финанси евентуален фалит на Атина ще удари най-силно Испания и Италия и ще ги принуди и те да поискат помощ за справяне с кризата. Това на практика ще отключи ефекта на доминото в еврозоната, пишат експертите в свой доклад от февруари. Изчисленията на института сочат, че неконтролируем фалит на южната ни съседка ще струва 1 трлн. евро на икономиката. Оттам настояват притежателите на облигации да се запишат до крайния срок – четвъртък, за сделката за размяна на облигации, която ще спести на Гърция над 100 милиарда евро и ще стабилизира страната. Ако споразумението не получи подкрепа, Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще понесе значителни загуби, се посочва в документа, като се преценява, че притежаваните от ЕЦБ гръцки облигации за 177 милиарда евро са над 200% от нейната капиталова база. Португалия и Ирландия ще имат нужда от още допълнителна помощ отвън, за да се "изолират" от Гърция, като стойността на тази помощ може да достигне 380 милиарда евро за пет години, посочва още институтът. Досега около 12 големи частни държателя на гръцки дълг са потвърдили участието си в замяната. След тях са ING Bank, Intesa San Paolo, BNP Paribas и Commerzbank. Според последна информация повечето германски банки също се очаква да приемат намалението на номиналната стойност на гръцките държавни облигации с 53,3%. Германската финансова система държи общо 15 милиарда евро гръцки облигации. Банката, която има най-голям пакет гръцки държавни облигации – за 8 милиарда евро, FMS Wertmanagement, е готова да приеме преструктурирането на дълга вместо пълното му отписване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване