03/06/12 19:23
(http://www.klassa.bg/)

Сините призоваха да спре циркът с бонусите

СДС настоява циркът с бонусите да спре и министър-председателят да каже цялата истина за допълнителните стимули, обявиха вчера сините след заседание на НИС. Според тях в отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 година по програми има стряскащи цифри за раздадено допълнително материално стимулиране (ДМС). Главният секретар на НИС Ваньо Шарков огласи сумата на сумите, разпределени за ДМС, в отделните ведомства: в Министерството на финансите - 55 085 865 лева, в Министерския съвет - 4 254 430 лева, в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - 4 274 312 лева, в МВР - 20 058 798, в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 2 453 426 лева (към септември 2011 г.), в здравеопазването - почти 10 милиона лева.
Ръководството на СДС смята, че премиерът Бойко Борисов крие истината за раздадените пари по министерствата с популисткия призив да върнат нещо, което те отказват да признаят, че са взели, и вместо да ги призове да кажат цялата истина, той участва заедно с тях в скриването на информация.
Ваньо Шарков припомни, че СДС е внесъл законопроект за изменение на Закона за администрацията, с който се предлага всички допълнителни възнаграждения по длъжности и месеци да се качват всяко тримесечие на административния регистър, който поддържа правителството, и призова ГЕРБ да подкрепи законопроекта.
Сините за пореден път настояха за оставките на министрите на здравеопазването и земеделието, а „лошият“ Цветанов да обясни разликата между 50 хиляди и 20 милиона лева.
Междувременно финансовият министър Симеон Дянков съобщи пред Нова тв, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и в сряда сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ. По думите му, откакто ГЕРБ са на власт, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души. Никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябва да подпише, а той е доста стиснат, допълни Симеон Дянков.
Финансовият министър припомни, че в момента има 52 закона, с които има възможност да се дават бонуси, но от ГЕРБ работят да съберат всичко в един закон, който да отмени това. Дянков бе категоричен, че хората, които заслужават, наистина трябва да получават повече пари, но това трябва да е прозрачно.
В четвъртък предлаганите от ГЕРБ изменения в Закона за държавния служител ще бъдат обсъждани в парламента.
До редакционното приключване на броя от Министерството на финансите не отговориха на въпросите на „Класа“, свързани с бонусите в администрацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване