03/07/12 18:20
(http://www.klassa.bg/)

€216 хил. от бонусите на властта отиват за лечение на 18-годишния Дани

216 хил. евро от върнатите бонуси на членовете на кабинета и висшата администрация ще отидат за лечение на 18-годишния Йордан Стоев, болен от рядка форма на левкемия. Предложението бе направено от премиера Бойко Борисов на правителственото заседание, на което стана ясно, че в сметката в БНБ има 603 675,62 лв. върнати бонуси.Общо 603 675,62 лв. са преведени в сметката, открита в БНБ за всички получени бонуси, обяви премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание вчера. Той съобщи, че началникът на кабинета на екоминистерството Владимир Стратиев е бил освободен, защото не е върнал взетите бонуси, а парламентарният секретар на Министерството на културата е обещал веднага да внесе своите 3000 лв. Събраните досега пари от бонуси на висши държавни служители, получавани през 2009, 2010 и 2011 г., ще бъдат дадени за лечението на болни деца.
Няма хора, които да не са върнали бонуси и да са останали на постовете си, категоричен бе Борисов и каза, че досега не е знаел за получаваните надбавки от своите подчинени. Той призна, че решението, което е взел за връщане на парите, е било доста унизително за тях.
Това са законно взети пари и това е първи път в историята, когато чиновници връщат пари, взети като бонуси. Те от бордове не са взели пари, но са ги взели под различни други законови форми. Аз бях казал да не се взимат пари от бордове и те услужливо са си казали: „Не взимаме от бордове, но пък той не ни е казал, че например от фонд не може да се вземе“, коментира премиерът. По неговите думи вече се слага много ясна черта между редовите хора в администрацията и тези, които работят от политическите назначения. Борисов заяви, че администрацията има право да бъде стимулирана, защото работи и усвояемостта на фондовете е увеличена над 20 пъти.
Той призова Доган, Първанов и Станишев също да върнат своите бонуси, като обеща да остави „отворена сметката“. А след това всички министри и зам.-министри от предишното правителство да постъпят по същия начин. Според него така могат да се съберат поне 10-15-16 млн. лв.
Финансовият министър Симеон Дянков се опита да защити чиновниците, взели бонуси, като подчерта, че 52 закона позволяват взимането на пари от съвети, комитети, комисии, работни и експертни групи, органи на управление и различни други фондове. Той подчерта, че с правителствено решение се забранява на политическите кабинети да взимат такива пари, а за всички в държавната администрация това ще отпадне с приемането на промените в Закона за държавния служител от парламента. По-късно от неговото ведомство обявиха, че за 2011 г. 11 556 души са получили общо над 55 000 лева.



ГЕРБ се закани: Ще изкараме кой какво е взел от тройната коалиция


Ако до седмица не върнат бонусите, ще изкараме всеки един какви пари е взел по времето на тройната коалиция - такъв ултиматум постави вчера в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
Според колегата му и съпартиец Димитър Главчев премиерът е направил невиждан досега жест, като е накарал да се върнат обратно премиите, получени от политически лица в настоящата власт.
Лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев отговори на атаките от ГЕРБ. „При моето управление се раздаваха бонуси на всички хора. Най-големият бонус беше за българските пенсионери“, заяви той. Според него възрастните за четири години са получили около 1 милиард лева. „И тях ли иска да прибере премиерът?“, попита Станишев.
По темата се изказа дори лидерът на ДПС Ахмед Доган, който вчера бе на посещение при президента Росен Плевнелиев. Доган даде да се разбере, че няма да върне близо двата милиона, които е получил като консултант по проекта „Цанков камък“. „Аз не съм бил министър и съм взел хонорар, а не бонус“, обясни Доган.
Сокола коментира още, че допълнителното материално стимулиране не е грях само по себе си. Това според него е нормална практика, въпросът обаче е да са ясни правилата.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване