03/07/12 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Все повече вестници поставят платен достъп за своите онлайн потребители

Все повече вестници затварят вратата на свободния достъп до своите интернет сайтове, като издателите очакват и се надяват на това потребителите да плащат вече за онлайн съдържание.
Покачващият се брой на дигитални читатели е доказателство за това, че платеният достъп може да се окаже печелившият ход на фона на понижаващите се приходи за печатните издания, а резултатите от цифровите постъпления окуражават мениджърите, че именно това е вярната стъпка в посока на това да бъде заздравен основният бизнес след години на спад.
Los Angeles Times от тази седмица направи изцяло достъпа до информационния си масив само и единствено срещу заплащане за услугата. Над десет от големите водещи американски вестници и близо стотина от по-малките издания категорично въведоха полусвободен или изцяло платен режим за своите читатели, независимо дали това са абонати на печатното тяло, дигиталната платформа или и двете.

ТРАНСФОРМАЦИИТЕ В ЦИФРИ

Преди време Star Tribune в Минеаполис успя да привлече 14 000 цифрови абонати, които са еквивалент в обем на 5,7% спрямо съществуващите дневни абонати на печатното издание за времето от ноември насам. The Boston Globe продаде около 16 000 абонаменти за онлайн платформата си, като в това число са и приложенията за мобилни устройства само за първите три месеца след стартирането на платения си сайт. За сравнение дневният печатен тираж е от около 200 000. Междувременно Newsday в Ню Йорк успя да събере малко под 1000 виртуални абонати, и то за цели две години след поставянето на онлайн paywall.
Медийният бранш търси верния път за намиране на рационалното решение по отношение на въвеждането на работещ бизнес модел за продажбата на дигиталната информация. През последното десетилетие вестниците, които предоставяха безплатно онлайн съдържание, регистрираха негативни финансови резултати. Много от ежедневниците в САЩ отчетоха общ спад с почти 10 милиона копия за периода от 1999 г. до 2009 г., което е дял от 17% от общия брой на консолидираните тиражи, уточниха от Editor & Publisher International Yearbook. Постъпленията от печатната реклама са се снижили почти наполовина през този период, посочват от Вестникарската асоциация на Америка.
Темпът на спад се е забавил, но онлайн рекламните приходи не нарастват достатъчно бързо спрямо очакванията, за да успеят да компенсират ерозията при печата.
В телевизията кабелните канали се опитват да защитят своя бизнес чрез предоставяне на онлайн достъп до своите програми само за абонати за кабелната или сателитната услуга. Есенцията на проблема при вестниците обаче е дали техните paywalls са твърде малко, дали не се появяват твърде късно след немалкия труден период и за рекламата.

УСПЕХЪТ Е ВИДИМ

Някои от големите вестници имат своя категоричен успех с платения достъп. The Wall Street Journal, който ограничи достъпа до част от своето онлайн съдържание още през 90-те години, отчита около 537 000 цифрови абонати по данни, предоставени от Одит бюро по тиражите. Около 80 000 от тях четат версията за таблети, смартфони или електронни четци, а останалата част потребяват онлайн изданието. Financial Times, който се издава от Pearson PLC, приложи популярния към днешна дата вече модел на заплащане още в края на 2007 г. и успя да привлече 267 000 цифрови абонати към края на миналата година, заявиха от компанията.
И още: от момента, в който New York Times Co. започна да начислява такси за онлайн достъп до своето издание през март миналата година, изданието подписа с 380 000 потребители договори за платен цифров абонамент. Това е категоричен успех, защото бройката се равнява на около половината от дневния печатен тираж.

ДАЛИ УСПЕШНИТЕ ИЗДАНИЯ НЕ СА ИЗКЛЮЧЕНИЯ ОТ ПРАВИЛОТО?

Експертите все още си задават въпроса, дали FT, NYT, WSJ са примери за успешен бизнес модел, който може да се следва, или са по-скоро изключения от правилото заради определени специфики?
The Journal и Financial Times бяха сред първите в индустрията и заемат специално място в нишата на бизнес информационните издания. Тimes започна с повече от 30 милиона месечни уникални посещения в сайта си в САЩ според ComScore Inc.,
Има обаче и други алтернативи. Предизвикателството пред всички вестници е, че предоставянето на свободно съдържание все още е в изобилие в глобалната мрежа. Много издатели дават пълен онлайн достъп на съществуващите печатни абонати и така броят на потенциалните нови дигитални абонати е относително малък. Също така много издатели прибягват до въвеждането на т.нар. измерена стратегия, при които могат да бъдат прочетени определен брой статии безплатно. The Boston Globe и Newsday използват вече твърди paywalls.
Читателите на печатното издание на Newsday, които са и абонати и на Optimum Online медиите, собственост на Cablevision Systems Corp., получават безплатен онлайн достъп. Newsday призна, че абонатите на двете медии покриват 70% от пазара.
Преимуществото на измерената стратегия е трафикът, който позволява на уебсайтове да запазят повечето от читателската си база и онлайн рекламните приходи.
Много мениджъри на вестници признават, че разпространението на новини онлайн е много по-евтино, отколкото доставката на вестниците, и така цифровите абонати са по-изгодни и печеливши. Удачен е примерът на Star Tribune, за който над 14 000 души, които плащат около $100 годишно за цифров абонамент, гарантират около 1,4 милиона щатски долара приходи годишно. Без разходите за печат и разпространение те са повече от постъпленията от продажбата на печатното тяло, коментира издателят Майкъл Клингеншмит.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване